Японія вперше з 2003 року позначила Південні Курильські острови незаконно окупованими Росією островами. У Токіо вважають ці території “невід’ємною частиною” японської держави. Подібного офіційного трактування не було з 2011 року. Каталізатором ситуації стала війна Росії проти України, яку держава жорстко засудила.
Про це пише “Главред”.

Як повідомляє NHK, Японія вперше за 19 років визнала Південні Курили окупованими Росією територіями. У Міністерстві закордонних справ назвали острови (японці їх вважають своїми північними територіями, – ред.) “невід’ємною частиною” своєї держави. Подібне трактування не використовувалося зовнішньополітичним відомством з 2011 року.

“Північні території – це Острови, над якими у Японії суверенітет, вони є невід’ємною частиною Японії, проте наразі незаконно окуповані Росією”, – зазначили в МЗС.

Також у Токіо відзначили, що військове вторгнення РФ в Україну є “неподобством, яке підриває основи міжнародного порядку не тільки у Європі, але й у Азії”.

Як вважають дипломати, в ситуації, що склалася, перемовини Японії та Росії щодо Південних Курил стали невизначеними.

У МЗС Японії підкреслили, що держава очолить заходи світової спільноти, спрямовані на недопущення спроб однієї держави силою змінити сформований порядок. Токіо співпрацюватиме з країнами, для яких демократія є ключовою цінністю.