Після заяв щодо заборони стріляти у відповідь і відновлення торгівлі з ОРДЛО Генпроккуратура порушила кримінальні провадження.

Про це повідомив генпрокурор Юрій Луценко у своєму відеозверненні, опублікованому на YouTube.

“Сьогодні я особисто зареєстрував у реєстрі досудових розслідувань резонансну справу. За фактом підготовки до фінансування тероризму… Це для тих, хто вважає, що можна відновити торговельні відносини з терористичними організаціями, які захопили українське майно, збирають нібито податки, а ми з ними будемо торгувати…

Ще одна справа за фактом підготовки до перешкоджання діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період антитерористичної операції.

І ще одна справа – за фактом державної зради…

Це фактові справи. Хочу сказати всім реваншистам і капитулянтам: хто спробує гратися з українським законом – отримає гідну відповідь”, – заявив Луценко.

При цьому прізвища фігурантів справ Луценко не назвав.

Екс-президент України Леонід Кучма на засіданні Тристоронньої контактної групи у Мінську 5 червня озвучив пропозиції президента Володимира Зеленського. Серед них – заборонити сторонам стріляти у відповідь. Також пропонують скасувати економічні обмеження щодо окремих районів Донбасу.