У червні ринкова ціна в Європі за тисячу кубічних мет­рів газу має становити 8 тисяч гривень, у липні 7,7. А не 8,8, як “Нафтогаз” встановив для українців раніше. Уряд розробив нормативний документ, що не дозволить зловживати ненаситному монополісту, каже прем’єр 41-річний Володимир Гройсман на засіданні Кабінету міністрів 5 червня.

Уряд зобов’яже “Нафтогаз” знизити ціну на газ для населення до європейського рівня. Має створити комісію з представників Рахункової палати, Антимонопольного комітету, Фіскальної та Державної аудиторської служб. Вона перевірятиме об’єктивність цін на газ для населення. Також закликав “Нафтогаз” відкрити інформацію: за скільки паливо купують, як експортують і продають.

 ”Нафтогаз” дійсно є монополістом. Без здорової конкуренції на ринку вартість будь-якого продукту вища від реальної, а якість гірша, говорить економіст Андрій Новак, 46 років.

 Український газ може коштувати дешевше, ніж у Європі. Маємо власний видобуток сировини. Його собівартість у кілька разів менша за імпортований. Тож маємо нарощувати видобуток. Також треба впроваджувати використання альтернативних джерел енергії. Це дозволить ще зменшити ціну для населення.

Необхідно демонополізувати енергетичний сектор на трьох основних напрямках: видобуток, переробка й постачання споживачам. На цих стадіях має бути здорова конкуренція. Треба, щоб споживачів могли обирати компанію, що задовольнятиме їхні потреби.