Електронні трудові книжки – сучасний та актуальний інструмент, але їх запровадження несе певні ризики для українців.

Про це написав на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

Костянтин Яловий нагадав, що в Україні почали скасовувати паперові трудові книжки і переходити на електронний формат. Віднині починається п’ятирічний перехідний період, протягом якого Пенсійний фонд має включити до Державного реєстру усі відомості про трудову діяльність працівників. Протягом цього періоду можна буде користуватися старими паперовими трудовими книжками.

«На думку законодавців, електронні трудові мають спростити доступ до інформації про стаж працівників, а також запровадити автоматичне призначення пенсій чи соціальних виплат без особистого звернення людини. Серед переваг називають неможливість загубити чи пошкодити книжку та фальсифікувати дані», – розповів Яловий.

Він зауважив, що на думку експертів нова система не є досконалою і має певні ризики для працівників. Як показує досвід, державні електронні системи не надто надійно захищені від кібератак. Також існує велика ймовірність шахрайських дій або банальних помилок при оцифруванні даних.

«Ще одною небезпекою є встановлення монополії Пенсійного фонду на володіння персональними даними громадян, адже у електронному реєстрі буде зібрана детальна інформація про більшість громадян країни. До того ж такий об’єм даних вже належить до питань національної безпеки та потребує відповідного захисту, що не передбачено у законі», – зазначив політик.

Костянтин Яловий підкреслив, що не всі українці мають рівний доступ до інтернету та навички користування цифровими технологіями. По факту це означає, що про неправильне нарахування трудового стажу більшість громадян дізнаються вже по факту. Наразі не зрозуміло, наскільки складно буде виправити помилки в електронному реєстрі.

«Тож з одного боку диджиталізація трудових книжок – процес актуальний і необхідний. З іншого, як це часто у нас трапляється, нововведення в основному враховує переважно інтереси держави. Будемо сподіватися, що за час 5-річного перехідного періоду, закон буде вдосконалений і врахує усі можливі ризики та максимально захистить інтереси громадян», – вважає Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.