Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) висловлює стурбованість намаганнями української влади затягнути судову реформу і наголошує, що саме ця реформа “повинна бути імплементована в терміновому порядку” для успішної боротьби з корупцією в країні.

Про це, як повідомляє  Deutsche Welle, йдеться у резолюції “Прогрес моніторингу асамблеї (січень-грудень 2021 року)”. Цей документ ухвалили в п’ятницю, 28 січня, в Страсбурзі.

ПАРЄ закликає українську владу “негайно” реформувати Окружний адміністративний суд Києва, “постанови якого проти рішень уряду оскаржені й розглядаються як спроби підірвати реформу та зусилля в боротьбі з корупцією”. У резолюції наголошується, що створення “п’ятирівневої інституційної структури для боротьби з корупцією почало давати відчутні результати”.

“Асамблея вважає, що процес призначення на нині вакантні посади керівників антикорупційних інституцій стане лакмусовим папірцем для політичної волі української влади боротися з корупцією на всіх рівнях”, – наголошується у документів.

Серед позитивних перетворень, які відбулися в Україні за минулий рік, ПАРЄ відзначила перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради правосуддя, а також “зусилля української влади реформувати судову систему, щоб гарантувати незалежність та неупередженість правосуддя”. Водночас ПАРЄ висловлює стурбованість “намаганнями затягнути та підірвати” ці важливі перетворення.

Окрім того, вітаючи зусилля Києва у боротьбі з “неправомірним впливом олігархів”, асамблея закликала врахувати всі зауваження та рекомендації Венеціанської комісії щодо так званого антиолігархічного закону, щоб “забезпечити його відповідність європейським стандартам та нормам”.

До параграфа резолюції, що стосувався ситуації в Росії, депутати ухвалили поправку, в якій асамблея висловила “серйозне занепокоєння через концентрацію великої кількості російських військ уздовж кордону з Україною, що підриває безпеку та стабільність у регіоні”. ПАРЄ закликала “Російську Федерацію відвести ці війська якнайшвидше”.