Опустелювання набирає обертів. За останні 20 років інтенсивність посух, які призводять до деградації земель, зросла майже на третину. Як наслідок, по всьому світу знижується родючість грунтів, виникає гострий дефіцит води та продовольства.

“Щорічно процесу опустелювання піддається площа землі, що дорівнює половині розміру Європейського Союзу (4,18 млн км2). За оцінками експертів, до 2050 року деградація земель та зміна клімату призведуть до скорочення світових врожаїв приблизно на 10%, що негативно вплине на благополуччя приблизно трьох чвертей населення світу”, – пише на своїй сторінці у Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

Він зазначає, що проблема опустелювання є гострою і для України. За даними Міндовкілля, через кліматичні зміни в Україні 13 млн га сільськогосподарських земель потерпають від водної ерозії, понад 6 млн га – вітрової, до 20 млн га охоплені пиловими бурями. Подальша зміна клімату та нераціональне використання сільськогосподарських земель лише посилюватиме негативні явища.

“Зараз до кліматичних викликів додались і воєнні. Окупанти вже неодноразово підпалювали українські ліси. Днями масштабні пожежі вирували на Херсонщині – у Чорноморському біосферному заповіднику й Національному природному парку “Білобережжя Святослава”. Ці ліси були насаджені на пісках біля Дніпра і Сіверського Дінця, тож на їх місці на довгий час можуть залишитись піщані бархани”, – зазначає Костянтин Яловий.

Він наголошує, що для України боротьба з опустелюванням є одним із пріоритетних напрямів екологічної політики. Українські експерти пропонують ряд заходів, які зможуть стримати негативні явища.

Серед них:

  • Збільшення лісистості та відновлення трав’яного покриву в місцях перевипасу худоби
  • Встановлення водоохоронних зон та прибережних захисних смуг
  • Створення конструкцій, що затримують опади
  • Реалізація національного проєкту зрошення і меліорації на півдні України
  • Раціональний підхід до землеробства і тваринництва.

У розвинених країнах вже діють успішні інноваційні проекти, які дозволяють відновити землі та зробити їх родючими. Наприклад, Ізраїль зміг повністю зупинити опустелювання. Тут реалізували програму опріснення морської води та переробки близько 90% стічних вод. Наразі Ізраїль — світовий лідер в економії водокористування в сільському господарстві.

“Після перемоги та звільнення українських земель Україна має терміново розпочати заходи ефективної боротьби з опустелюванням. Адже ми втрачаємо дорогоцінний час. І якщо не почати діяти якнайшвидще – легендарна родючість українських земель залишиться у минулому”, – підсумував Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:

За телефоном: +380 97 937 86 22.

Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.