На сайті Верховної Ради з’явився текст законопроекту, внесеного президентом України Володимиром Зеленським, щодо запуску Вищого антикорупційного суду (ВАКС).

“Законопроект спрямований на забезпечення повного, ефективного, своєчасного судового розгляду кримінальних проваджень щодо корупційних злочинів у розумні строки. Також – запровадження чітких правил черговості передачі Суду підсудних йому справ відповідно до принципу правової визначеності”, – вказано у пояснювальній записці.

Законопроект пропонує внести зміни до закону “Про Вищий антикорупційний суд”. Згідно з якими підсудність ВАКС як суду першої, апеляційної інстанцій, слідчих суддів поширюється на кримінальні провадження, відомості про які внесено до ЄРДР з дня початку роботи цього суду. Крім кримінальних проваджень, досудове розслідування у яких здійснюється або здійснювалося НАБУ та закінчено прокурорами САП.

Також передбачено, що до ВАКС передаються усі кримінальні провадження, досудове розслідування у яких завершено прокурорами САП і судовий розгляд яких судами першої, апеляційної інстанцій не завершено до дня початку роботи ВАКС.

Зеленський запропонував уряду спростити процедуру ідентифікації переселенців для отримання ними пенсій.