П’ять опозиційних політичних партій Киргизстану проігнорували парламентські вибори 4 жовтня, і сьогодні заявили про створення Народної Координаційної Ради (НКР), повідомляє Хрещатик.News із посиланням на сайт Інтерфакс-Україна.

Об’єднання опозиційних п’яти партій – “Реформа”, “Мекен Интимаги”, “Ийман Нуру”, “Чон Казат” і “Ордо” – закликає до люстрації всіх політиків Киргизстану та створення нових органів влади, заявили лідери НКР.

Лідер партії “Чон казат” Максат Мамитканов заявив, що їхнє об’єднання не визнає рішення парламенту про надання згоди на призначення Садира Жапарова на посаду прем’єр-міністра.

“Ми всі разом, зокрема партія “Мекенчил”, яку представляє Жапаров, раніше підписували угоду, але ми не призначали його прем’єром. Народ це рішення не прийме”, – сказав Мамитканов.

НКР захоплює владу

Лідери нового опозиційного об’єднання заявили, що “рішенням Народної координаційної ради державна влада переходить раді, повноваження уряду, парламенту та президента покладаються на координаційну раду”.

НКР також заявила, що своїм рішенням розпустила парламент країни, а “держоргани, підзвітні президентові, переходять у підпорядкування раді”.

“Рада також припиняє повноваження ЦВК Киргизстану”, – йдеться в заяві.

Рішенням НКР кандидати в депутати провладних політичних партій “Биримдик”, “Мекеним Киргизстан” (Батьківщина Киргизстан) і “Киргизстан”, які є депутатами шостого скликання парламенту, “підлягають люстрації, їм забороняється обіймати державні посади терміном на 10 років”.

“Рішенням координаційної ради можуть бути достроково припинені повноваження суддів, співробітників Генпрокуратури, Держкомітету нацбезпеки, МВС, Держслужби з боротьби з економічними злочинами (ДСБЕЗ) та інших відомств і заборонені обіймати посади терміном на 10 років”, – заявили в НКР.

Лідери зникли

Прес-конференцію лідери нового політичного об’єднання проводили в будівлі уряду Киргизстану, де вранці мали зібратися депутати парламенту для формування нового складу уряду.

Нового прем’єр-міністра в будівлі на той момент не було. Киргизькі Телеграм-канали пишуть, що Жапаров уранці залишив будівлю, де він наразі перебуває – невідомо.

Також немає інформації, де проходить призначене на ранок середи засідання парламенту.

Банки припиняють роботу

Національний банк Киргизстану для гарантування безпеки і збереження активів фінансових організацій рекомендував комерційним банкам і небанківським кредитним організаціям з 7 жовтня 2020 року зупинити свою діяльність і посилити заходи безпеки до стабілізації політичної ситуації в країні.

Популярні новини зараз

Міст-хвиля, що будується на Оболоні майже готовий — тепер його іменують "по-новому" та готові відкрити

У Києві люди вийшли на акцію "Free Azov" на підтримку військовополонених

У Київській області виявили та вилучили бойову частину ракети Х-101 — піротехніки ДСНС

Став відомий рейтинг найсильніших та найслабших шкіл Києва за результатами НМТ 2023

Показати ще

Припинено роботу національних і міжнародних платіжних систем, які дозволяють здійснювати транскордонні платежі.

Нагадаємо, Протестуючі в Киргизстані захопили парламент, звільнили експрезидента, є сотні поранених

Читайте також:

Експрезидент Киргизстану втік до Росії

У Білорусі студенти влаштували сидячі страйки (фото, відео)