Деякі члени команди президента Володимира Зеленського будуть люстровані, якщо Верховна Рада ухвалить його ініціативу поширити закон про люстрацію на осіб, які займали високі державні посади до 2019 року.

Про це сказав представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук під час обговорення питання звільнення глави МЗС Павла Клімкіна та призначення на цю посаду Вадима Пристайка.

“До мене депутати підходили, питали, чи запропонований вами Пристайко буде потрапляти під люстрацію? Депутати розгублені”, – зазначив спікер Андрій Парубій.

Перший віце-спікер Ірина Геращенко запитала: “Чи означає це, що після прийняття закону про люстрацію у тому вигляді, який зараз бачить команда президента і “Слуги народу”, під люстрацію так само підпадають пан Данилюк, пан Абромавичус і інші шановні члени нової команди нового президента Зеленського?”

“Нема у нас питань, пов’язаних з тим, чи це команда президента, чи це не команда президента. У разі підтримки Верховною Радою цього закону він буде поширюватись на всіх осіб, незалежно від того, в якій команді вони знаходяться. Це вже питання до Верховної Ради, чи буде підтримана ця законодавча ініціатива”, – сказав Стефанчук.

Сьогодні президент Володимир Зеленський запропонував розширитидії закону про люстрацію на президента, депутатів, міністрів та інших топ-чиновників, які займали посади з 23 лютого 2014 року по 19 травня 2019 року.