Олігархи беруть відповідальність за вирішення конкретних питань. Пінчук забезпечить квартирами родини 24 військовополонених моряків і опікуватиметься допомогою для військовослужбовців. Із Ахметовим ми дійшли згоди щодо скасування формули “Роттердам+”. І домовилися, що він інвестуватиме в медицину, в дороги на Донбасі. Коломойський вкладатиме великі гроші в інфраструктуру регіону, але він про це ще не знає, говорить президент 41-річний Володимир Зеленський на бізнес-форумі 20 червня у Києві.

Зеленський працює на посаді президента 36-й день. Підписав перший закон про відпустки усиновителям дітей-сиріт 56-денна оплачувана без урахування святкових і неробочих днів.

Скасував 161 указ попередників. Зокрема, про обов’язкову шкільну форму. І мінімальний розмір оплати послуг нотаріусів тепер за їхню роботу можна буде віддавати менш як 1% вартості нерухомості.

Змінив назву своєї Адміністрації на Офіс президента, скоротив чисельність її працівників.

Вніс до парламенту проект змін до законів, щоб встановити кримінальну відповідальність за кнопкодавство. За це пропонує штрафувати на суму від 51 тис. до 85 тис. грн.

 Продовжуємо європейську інтеграцію. Для нас це і великий ринок, і важливий культурний чинник, каже Зеленський. Треба вивести економіку з тіні. Короткостроковий пріоритет боротьба з контрабандою та рейдерством. Наступного року ці явища перестануть бути системними. Підтримую масштабну приватизацію. Позбудемося нафталінового пострадянського регулювання.

 Кроки Зеленського поки що дрібні, говорить журналіст Олекса Шалайський, 52 роки. Потрібне щось матеріальніше, ніж перенесення Адміністрації на Європейську площу.

Зустріч президента з бізнесом здалася сумбурною. Підприємцям треба, аби президент дотримувався кількох речей. Щоб рейдери не забирали, розібратися з податками, землею. А Зеленський почав багато розповідати.

Переносять Адміністрацію в Український дім і кажуть: зроб­лять на халяву. І раптом бачимо, що проект представляє Андрій Вавриш (бізнесмен, у 20102015 роках працював заступником начальника Департаменту містобудування та архітектури КМДА начальником Служби містобудівного кадастру. ГПУ) символ корупції будівельної сфери в Києві. Ясна річ, хотітимуть щось взамін. Те саме з олігархами. Беручи подачки від олігархів, ти починаєш, хочеш цього чи ні, відмивати їхнє реноме.

Олігархи не можуть відбудувати країну. Це зроб­лять 100 тисяч малих підприємців. Для них головне, щоб не чіпали їхні схеми енергетичну Ахметова, нафтову Коломойського, азотну й газову схеми Фірташа.

Чи справді Зеленський боротиметься з олігархатом, побачимо за місяць після виборів. У парламенті він напевне матиме найчисельнішу фракцію. А обмежити олігархів можуть саме Рада й Кабмін вони міняють економічні правила. Зараз Зеленський не може мінімізувати вплив олігархів. Але показувати себе їхнім другом, приймати подарунки неправильно.

Потрібно обрубувати корупційні монопольні схеми. Навіть якщо олігархат скупить на корню Верховну Раду, але президент залишиться чесний, він, апелюючи до народу, зможе змінити ситуацію. Такі герої бували в різних країнах.

 Поки що сам Володимир не зовсім розуміє, що таке президент Зеленський. Однак 30 днів показали, що він справді хоче змінювати країну, каже політичний оглядач 54-річний Леонід Швець.

Популярні новини зараз

У столиці показали автоматизований магазин без людей

На станції столичного метро померла людина

Коли у столичних школах дзвенітиме останній дзвоник?

У Києві звільнять директора Льодового стадіону, який замовив тендер на ₴308 млн

Показати ще

 Коли вдома довго не було не те що ремонту, а навіть не прибрано, то на перших часах легко створити ілюзію, що країна реформується. Трохи позамітав, зняв павутиння по кутках і вже світліше. Як у випадку зі скасуванням указів попередників. Але це ще не реформи. Коли дійде до реформування, система скрутиться їжаком, показуватиме голки, боляче кусатиметься.

За перший місяць Зеленський намагався зняти сумніви навколо себе. Показати, що він український патріот, не здаватиме національні інтереси. Це засвідчили його візити до Брюсселя, Берліна й Парижа. Вони були вдалі. На Заході зросло розуміння, що Зеленський це не так страшно. Він підтримує уявлення про стабільність, наступництво в політиці. Це важливо на міжнародному рівні.

Наступне завдання парламентські вибори. Тоді з’являться нові запитання до Зеленського і його команди.

Щодо зустрічі з Пінчуком, Ахметовим і Коломойським нічого нового. Скоріше олігархи хочуть домовитися з гарантом, ніж він із ними.