Російські окупанти проводять несанкціоновані будівельні роботи на території сухого сховища відпрацьованого ядерного палива на Запорізькій АЕС в окупованому Енергодарі.

Про це повідомляє delo.ua, посилаючись на НАЕК “Енергоатом”.

“Заяви Росії про створення “брудної бомби” можуть свідчити про підготовку нею акта ядерного тероризму”, – зазначають у відомстві.

Там наголошують, що на це вказують декілька обставин.

Так, упродовж останнього тижня російські окупанти проводять несанкціоновані будівельні роботи на території сухого сховища відпрацьованого ядерного палива (ССВЯП) на Запорізькій АЕС.

“Ці роботи російські військові ведуть власними силами у таємному режимі. Український персонал і присутніх на майданчику ЗАЕС представників МАГАТЕ на місце будівництва загарбники не допускають”, – зауважують в “Енергоатомі”.

Зазначається, що на ССВЯП зберігається 174 контейнери, в кожному з яких міститься по 24 збірки відпрацьованого ядерного палива.

“Руйнування цих контейнерів внаслідок підриву призведе до радіаційної аварії та радіаційного забруднення кількасот квадратних кілометрів прилеглої території”, – підкреслюють в “Енергоатомі”.