19 жовтня під Офісом президента відбувається всеукраїнська попереджувальна протестна акція Української Спілки ветеранів Афганістану. На площі перед будівлею ОПУ зібралося приблизно 500 людей.

Як передає Суспільне, серед вимог — поліпшення медичного, соціального і пенсійного забезпечення ветеранів. Учасники акції хочуть передати свої вимоги саме в Офіс президента.

“Вимоги — захист наших прав, які були приведені у законодавстві. Закон України про загально обов’язкове пенсійне страхування, про статус ветерана війни — вони не виконуються. Кабінет міністрів порізав наші пільги. Не виділяються кошти на лікування, на путівки. Зменшили виділяння коштів на госпіталі інвалідів війни. За свої кошти доводиться лікуватися. Більше з наших громадян афганців вже люди похилого віку і потребують стороннього лікування. А грошей не дає держава. Забулися про нас”, — розповів Суспільному учасник акції з Дніпра Віталій, який воював у Афганістані у 1987-1989 році.

На Facebook Асоціації ветеранів ЗСУ повідомляється, що акція відбуватиметься одночасно на кількох локаціях столиці — біля будівлі Кабінету міністрів по вул. М.Грушевського, 12/2, Міністерства ветеранів що на провулку Музейному, 12, під Міністерством соцполітики на вулиці Еспланадній, 8/10, Міністерством охорони здоров’я на вулиці М.Грушевського, 7 та біля Міністерства культури та інформполітики по вул. І.Франка, 19.

Учасники бойових дій, зокрема, вимагатимуть особистої зустрічі президента України з активом УСВА; звільнення із займаних посад керівників: Мінсоцполітики, Міністерства охорони здоров’я, Мінкультури та інформполітики, Мінветеранів; зняття з розгляду у Верховній раді законопроєктів, що звужують соціальний захист ветеранів; введення державного медстрахування ветеранів війни; стовідсоткової меддопомоги ветеранам війни.