На набережній Дніпра активісти команди Агенти змін розмістили на стіну з мохом, яка покликана вбирати пил, зменшувати шум від автомобілів і робити столичну набережну комфортнішою для відпочинку. Про це повідомляє сайт Хрещатик.News з посиланням на організаторів проєкту.

«На створення проєкту активістів надихнув британський досвід CityTree, в рамках якого на вулицях Лондона встановлювали лавки з модулями з моху.

Такий проєкт показав, що одна стіна з мохом очищує повітря, як приблизно 275 дерев, або цілий парк.

«Подільська набережна має купу проблем: ніде сісти, ніде сховатися від сонця, важко пересуватися через численні паркани та сходи, не хочеться торкатися брудної води. Про проблеми свідчать і наші просторові дослідження, і користувачі набережної», – повідомили організатори.

Активісти в рамках проєкту «Сафарі» вирішили перевірити, чи здатна вертикальна стіна з мохом суттєво покращити якість повітря, зробити мікроклімат комфортнішим, а простір поруч — затишнішим.

На втілення проєкту активістів надихнув досвід Лондона та інших міст світу, який показує, «що подібний модуль очищує повітря приблизно як 275 дерев. А це — справжній парк! Та чи достатньо цієї ефективності для суттєвого покращення київських публічних просторів?»

Всередині модулю — зварна металоконструкція, зверху обшита дошкою. Під мохом розташована система поливу та субстрат, який має вбирати й рівномірно розповсюджувати вологу.

«Ми встановлювали модуль ввечері вихідного дня. Частіше за все до нас підходили діти — доторкалися до моху, цікавилися, що це за трава. Я пояснювала їм, на що здатен мох. Діти біля батьків слухали з відкритими ротами. Говорили, що це дуже цікаво, що вони цього не знали.

Тому мені хотілося б встановити подібні конструкції поблизу дитячих майданчиків. Коли я гуляю із собакою, коли проходимо повз дитячі майданчики, я бачу, як дітям цікаво взаємодіяти з квітами, піском. Діти з дитинства розуміли б, що природу навколо варто зберігати та використовувати з користю. Мені подобається, коли є якась форма взаємодії, коли люди можуть доторкнутися до природи», – повідомили учасники проєкту.

Нагадаємо,   на Подолі втілюють проєкт Зелена стіна, там висадили кущі, які поглинатимуть бруд.

Читайте також:

Десяток сортувальних локацій: як працює система сортування сміття у Києві

Популярні новини зараз

₴9,7 млрд — саме стільки було виділено урядом на захист Трипільської ТЕС

На війні загинув пілот Мі-8, Віталій Пляка, що прорвався в оточений Маріуполь та зміг повернутись

На Фастівщині попрощаються із загиблим командиром Андрієм Невгодом

На Дарницькому мосту в Києві утворилася велика яма

Показати ще

На оновлених Золотоворітській та Івана Франка з`явились нові дерева, кущі та квіти (відео)

На проєкт надихнули дюни та бурштин: у Києві розпочався капремонт скверу Литовський