Національна спілка журналістів України закликала Офіс президента та прес-секретаря президента Юлію Мендель переглянути ставлення до журналістів та вибачитися за некоректну поведінку щодо представників ЗМІ.

Про це заявили в організації.

“Прес-секретар президента не має права фізично перешкоджати роботі журналістів. Чи дружні обійми, чи відштовхування-відтягування це не та поведінка, з якою журналісти мають миритися.

Національна спілка журналістів України звертається до Офісу президента та прес-секретаря президента Юлії Мендель із закликом переглянути ставлення до журналістів, вибачитися за некоректні заяви та прикрі ситуації, які трапилися.

І головне, нова владна команда має будувати коректні стосунки із журналістами, визнаючи, що спілкування із незалежними медіа це важливий обов’язок демократичної влади, відповідальної перед громадянами”, – заявив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

У НСЖУ висловили солідарність із журналістами програми “Схеми: корупція в деталях”.

Деякі журналісти у Facebook висловили більш категоричну позицію.

“Вимагаю від Володимира Зеленського звільнити Юлію Мендель.

А від Національної поліції України – відкрити провадження за 171 ст. (стаття Кримінального кодексу “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”. – Gazeta.ua)”, – написав у Facebook журналіст Сергій Грішин.

Журналісти “Схеми: корупція в деталях” опублікували повне відео, на якому прес-секретар президента Володимира Зеленського Юлія Мендель перешкоджає роботі їхнього колеги Сергія Андрушка.

На відео видно, як Мендель шарпає мікрофон журналіста, махає руками і разом з охороною обступає його. Андрушка відштовхують.