Як повідомив на своїй сторінці у Фейсбук голова Державної податкової служби Сергій Верланов, прийняття закону №1080 це справжня перемога для підприємців.

Головний податківець зазначив, що стаття 205 “Фіктивне підприємництво” нарешті була виключена з Кримінального кодексу України.

“Ця стаття була потужним засобом в арсеналі недобросовісних податківців та силовиків, які використовували її для створення тиску на підприємців. Але водночас, вона не забезпечувала ефективного механізму боротьби з недобросовісними платниками податків “фіктарями”, – вважає Сергій Верланов.

Важливим для підприємців нововведенням податківець назвав те, що було підвищено поріг кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків.

“Іншими словами підприємці, що вчасно не сплатили податки в розмірі до 2 881 500 грн. вже не будуть піддані негайному кримінальному переслідуванню зі всіма сумними наслідками. Це перший крок до того, щоб забути про “маски-шоу”, безпідставні обшуки, вилучення документів та майна у підприємців”, – заявив Верланов.

Він підкреслив, що це не означає, що Новою Податковою службою не застосовуватимуться адміністративні інструменти для забезпечення справжності нарахувань податків.

“Але це робитиметься у цивілізований спосіб без надмірного застосування сили”, – пообіцяв голова ДПС.