Новопризначений міністр оборони Андрій Загороднюк сподівається, що за час його роботи в Кабміні стандарти НАТО в українській армії стануть реальністю.

Про це чиновник розповів “Новому времени”

Міністр назвав три пріоритети.

1. Військовослужбовці. Цінність їхнього життя і повага до кожного з них. Як на передовій, так і у військових частинах.

На практиці це означає: поліпшення харчування, майнового та медичного забезпечення, якісне житло, соціальна підтримка, освіта та розвиток. Це зміна відносин між командирами і підлеглими, офіцерами і сержантами. Цінність фахівців та повага до них незалежно від звань і посад. Це також передбачає зміну системи освіти і приведення військових освітніх програм до натовських стандартів.

2. Стандарти НАТО.

За останні 5 років дещо було зроблено, але тепер стандарти найкращих армій світу мають стати реальністю. Йдеться про нові установки, нову структуру управління Збройними силами, нові підходи до підготовки військ, озброєння і військової техніки, майнового забезпечення, комплектації особовим складом, військової інфраструктури та оборонного планування.

3. Порядність. Красти, як і неефективно використовувати ресурси армії – злочин. Мета унеможливити корупцію в армії. Це не тільки про “посадки”. Йдеться про припинення корупційних проявів або швидке та ефективне розслідуванні корупційних справ, які виникають.

Міністерство не може безпосередньо судити корупціонерів, але точно можна зробити так, щоб ці процеси були прозорими. І це дозволить максимально виключити будь-яку можливість для окремих посадових осіб вплинути на рішення. Нам також необхідно налагодити систему контролю, моніторингу та аудиту. Це копітка робота, але без неї припинити корупцію буде неможливо.

Андрій Загороднюк працював керівником проектного офісу реформ Міноборони за міністра Степана Полторака.

Був позаштатним радником президента Володимира Зеленського.

29 серпня Верховна Рада призначила його міністром оборони.