Кабмін розширив перелік платних послуг, які можуть здійснювати бюджетні установи природно-заповідного фонду України.

Це допоможе зробити туризм в Україні більш цивілізованим та зручним, – розказав на своїй сторінці у Facebook депутат Київради VIII-го скликання Костянтин Яловий.

«Відповідно до змін, передбачених постановою Кабміну №1335, тепер бюджетні установи зможуть надавати додаткові послуги для своїх відвідувачів: нові види активного і спокійного відпочинку, організація урочистих подій та масових заходів, продаж продукції бджільництва та сувенірів, тимчасове зберігання майна, розміщення тимчасових споруд торгівельного, соціально-культурного та побутового призначення та інше», – розповідає Костянтин Яловий.

У відповідь на повідомлення деякі ЗМІ спробували підняти скандал: мовляв, тепер в українських заповідниках дозволять встановлювати кіоски і займатися «модними видами спорту».

За словами Ялового, це не відповідає дійсності. По-перше, більшість платних послуг для установ ПЗФ були перелічені ще у старій версії документу від 2000 року, а нинішня постанова, лише доповнює цей список. По-друге, документ встановлює обмеження для більшості з цих послуг на територіях «природних заповідників, заповідних зон національних природних парків, біосферних заповідників, регіональних ландшафтних парків, ботанічних садів та дендрологічних парків».

«На мою думку, нову постанову треба лише вітати. Адже по суті вона робить туризм в Україні більш цивілізованим та зручним. Згодьтеся, що коли ви їдете на прогулянку в один із об’єктів ПЗФ, буде зручно залишити речі на вході, використавши послугу «тимчасового зберігання майна», купити пляшку води у кіоску «торгівельного призначення», а у разі чого не бігати по кущах, а скористатися «тимчасовою спорудою побутового призначення», – наголошує Костянтин Яловий.

На думку політика, виконання усіх правил збоку адміністрації установ ПЗФ потрібно контролювати. Не можна допустити, щоб перелічені платні послуги завдавали шкоди заповідним територіям чи перетворювали окремі об’єкти ПЗФ на закриті клуби «елітних» видів спорту, куди не можуть потрапити звичайні люди.

«У цілому ж подібні рішення не можуть не радувати, адже – це вдалий крок для розвитку внутрішнього українського туризму, а після закінчення карантину – додатковий плюс для залучення іноземних туристів. Окрім того в умовах вічного недофінансування, платні послуги дозволять установам ПЗФ заробити додаткові кошти, щоб не лише зводити кінці з кінцями, але й розвиватися», – вважає Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.