Уряд ФРН прийняв рішення про закриття чотирьох із п’яти генконсульств Росії в Німеччині як відповідь на рішення Москви про скорочення чисельності співробітників німецьких установ у РФ до 350.

Про це сказав представник зовнішньополітичного відомства ФРН Крістофер Бургер на брифінгу у середу, 31 травня, пишуть “Новини N”.

“Що стосується російської присутності в Німеччині, ухвалено рішення на умовах взаємності – з метою дотриматися паритету взаємної присутності як у кадровому, так і структурному відношенні. У зв’язку з цим ми вирішили відкликати згоду на діяльність чотирьох з п’яти російських генконсульств у Німеччині”, – заявив він.

За його словами, МЗС РФ вже поінформовано про таке рішення Берліна.

“Від Росії потрібно негайно ініціювати процес закриття чотирьох генконсульств у ФРН і завершити його не пізніше 31 грудня 2023”, – додав Бургер.

За його словами, Німеччина закриває свої генконсульства в Єкатеринбурзі, Калінінграді та Новосибірську, робота яких уже зараз “значно обмежена”. У Росії продовжать роботу лише посольство ФРН, генконсульство в Санкт-Петербурзі, а також невелика кількість співробітників Ґете-Інституту та Школи навчання німецької мови у Москві.

Раніше стало відомо, що Москва запровадила обмеження на кількість співробітників, яким дозволено працювати у німецьких представництвах у Росії. Німеччині довелося скоротити персонал до 100 людей. Тоді посольство Німеччини у Москві назвало такий крок ескалацією та пообіцяло дати відповідь.