У неділю, 15 вересня втретє пройшов Всеукраїнський марш за тварин. Одночасно акції проходили в 24 містах України. Своєрідний марш відбувся навіть в Антарктиді, на станції “Академік Вернадський”. У Києві марш зібрав кілька тисяч зоозахисників і небайдужих.

11:30

Ще до початку анонсованого на 12:00 збору люди заповнюють парк Шевченка. Приходять з домашніми тваринами та плакатами. На фундаменті пам’ятника Тарасу Шевченку влаштовують імпровізовану сцену. Люди скандують “Україна гуманна країна”, “Хутро криваве жлобство” “Ми за цирк без тварин”.

“Кілька років тому ми проводили акцію в Одесі, біля дельфінарію “Немо”. Нас було десь 15 людей, – говорить зі сцени вокалістка гурту “KAZKA” Олександра Заріцька. – Я думала, як було б круто, якби акція була масштабніша. І зараз я бачу, як ми виросли, я всіма вами пишаюсь, що ви не байдужі до цієї теми”

Організатори заздалегідь сформулювали 11 головних вимог маршу:

1. Заборона використання тварин у цирках і дельфінаріях.
2. Заборона експлуатації тварин для жебракування і фотопослуг.
3. Заборона створення і функціонування притравочних станцій.
4. Відмова від використання живих тварин для тестування косметики, парфумерії та ін.
5. Розвиток реабілітації тварин і центрів утримання тварин, що постраждали від людини та її діяльності.
6. Заборона хутрових ферм;
7. Сприяння припиненню діяльності живодерів-догхантерів.
8. Припинення програм масового вбивства безпритульних тварин у містах України.
9. Внесення диких тварин природного ареалу України, що знаходяться на межі зникнення, до Червоної книги України.
10. Чітке визначення права власності на тварину та позбавлення такого права в результаті жорстокого поводження для забезпечення відповідальності власників.
11. Сприяння створенню зоополіції та запровадження в Україні дієвої системи контролю і покарання за жорстоке поводження з тваринами.

“Коли ми підіймаємо ці питання на маршах, про це пишуть ЗМІ, це обговорюють і таким чином ми як “вірус гуманності” розповсюджуємо свої ідеї, – говорить координаторка маршу Ольга Чевганюк. – Надаємо інформацію якомога більшій кількості людей і таким чином творимо зміни. Після маршів, які відбулися рік і два тому, більш ніж у 20 містах були заборонені пересувні цирки, стало не модно носити хутро, викладати в соцмережі фото з дельфінарію чи цирку”.

За словами організаторів маршу, нині на волі в Україні залишилось близько 300 ведмедів, приблизно стільки ж їх утримується в неволі.

я хочу жити в країні де є повага людини до людини, а вона починається з поваги до тварин

“Під час війни часто політики маніпулюють, кажуть: “Якщо війна, то все не на часі”, – не на часі права тварин, а іноді людей, – каже у своїй промові засновник фонду допомоги армії “Повернись живим” Віталій Дейнега. – Ніхто не скаже, що війна це щось хороше. Війна порушує права людини, призводить до смерті людей. Але за що люди воюють? Чому мені хочеться допомагати іншим захищати цю країну? Тому що я хочу жити в країні де є повага людини до людини, а вона починається з поваги до тварин. Не можна бути людиною і не поважати інше життя”.

Серед спікерів екс-очільниця МОЗ Уляна Супрун, нагадує зі сцени про негуманність та погану ефективність тестування косметики на тваринах.

Популярні новини зараз

На залізничному вокзалі Білої Церкви дитина залізла на вагон — її уразило струмом, забрали до реанімації

Аеропорт "Київ" знаходиться у абсолютно непридатному, з точки зору військових, для використання стані - Голова Ради директорів

Начальника Солом'янського РТЦК перевели до бойового підрозділу через скандал з повісткою для журналіста "Слідство.Інфо"

Керівництво КНУ ім. Т.Шевченка відреагувало на скандал щодо "зловживань на ремонті укриттів"

Показати ще

“Коли я працювала в Міністерстві охорони здоров’я ми розробили постанову аби заборонити тестування косметики на тваринах. Проте, прийнята вона не була. Я закликаю нове керівництво МОЗ, аби вони знову її подали. Давайте покажемо, що ми підтримуємо цю постанову”, – каже Супрун, люди вітають її вигуками і оплесками.

“Кожен з нас, на своєму рівні може зробити маленький внесок у захист прав звірят. Виховувати дітей аби вони поважали тварин і відстоювали їх права. Кожен може не купувати чи не продавати хутро, косметику тестовану на тваринах”, – додає Уляна Супрун

З натовпу на сцену виходить Сусана Джамаладінова, відома як співачка, переможниця Євробачення “Джамала”

Якщо є хоча б маленький шанс зберегти чиєсь життя зробіть це

“Колись телебачення виховувало, що хутро – це кльово, це – тепло, це – шик і статус. Я зізнаюсь, що 10 років тому у мене було хутро і зараз я про це дуже шкодую, – говорить співачка. – Подивіться, скільки зараз є гарних замінників. Якщо є хоча б маленький шанс зберегти чиєсь життя зробіть це”.

Під постаментом, на інвалідному візку мітингує каратистка, громадська діячка і телеведуча Уляна Пчолкіна, тримає в руках плакат з написом “За цирк БЕЗ тварин”.

Ще до 50-х років минулого століття людей з інвалідністю використовували в цирках

“Ще до 50-х років минулого століття людей з інвалідністю використовували в цирках, не завжди за згодою людини, – каже Уляна. – Часто це були знущання, фотографування на вулицях. Це називалось “шоу уродів”. Для мене це особистий біль. Я вважаю, що кожна жива істота на цій планеті має право бути вільною і жити в любові”.

13:20

Люди формують колону поступово покидаючи “Парк Шевченка”. Займаючи половину проїжджої частини вулиці Володимирської колона розтягується на більш ніж кілометр.

Люди ідуть з домашніми улюбленцями і плакатими, скандують гасла спрямовані на відстоювання прав тварин.

Колона проходить до вулиці Трьосвятительської і рухається адмінкварталом до Верховної Ради.

15:00

Біля Верховної Ради організатори збираються підписи учасників під зверненнями. Обіцяють їх передати до парламенту, уряду та президенту

Німецький Цирк Ронкаллі відмовився від номерів з тваринами. Слони, коні і навіть риби з’являються на арені цирку, але у вигляді голограм