У Радикальній партії відреагували на намір президента скасувати мораторій на вивіз лісу-кругляка. Офіційна причина обмеження нібито “не працює”. Хоча цифри говорять про інше.

Заступник Олега Ляшка з економічних питань Віктор Галасюк навів офіційні дані за два роки, що підтверджують ефективність дії мораторію. Його запровадили за ініціативи депутатів Радикальної партії.

За даними Держстату, за 20172018 роки випуск продукції деревообробної промисловості зріс на 44%, меблевої промисловості на 45%, паперової на 29%. Експорт у деревообробці збільшився на 42%, у меблевій промисловості на 48%, у паперовій на 43%. Капітальні інвестиції в деревообробну та паперову галузі зросли на 50% до 2,5 млрд грн. Залучено $130 млн прямих іноземних інвестицій.

Тож причина скасування мораторію на вивіз необробленої деревини не в його неефективності. Такий ультиматум нам ставлять кредитори, вважає Олег Ляшко.

 Представник офісу Зеленського заявив, що треба скасувати мораторій на вивезення з України лісу, бо, мовляв, це не працює. А справжня причина обіцянка ЄС дати чергову так звану “допомогу” кредит на 500 мільйонів євро, який треба буде повертати нашим дітям і онукам, обурився лідер Радикальної партії. Ціна цього кредиту закриття сотень підприємств, які були створені за два роки. Фактично, це знищення української дерево­обробної і меблевої промисловості, десятки тисяч людей залишаться без роботи і зарплати, продовжиться варварська вирубка лісу від Карпат до Сумщини. Зате нова влада прозвітує, що отримала кредит від Єврокомісії.

Ляшко наголосив, що президент повинен шукати шляхи розвитку економіки України, а не продовжувати експортно-сировинну політику попередників.

 Поки наша економіка у такому стані, ми не можемо обійтися без підтримки Міжнародного валютного фонду. Але ця підтримка дорого коштує Україні. Це як сир у мишоловці: нам дають позику, а в обмін забирають землю, вирубують та вивозять ліс і залишають українців без роботи. Тому більш як 2 мільйони наших людей працюють у Польщі та інших країнах. А хто ж підійматиме українську економіку? Треба радикально змінювати економічну політику, переглядати умови співпраці з ЄС і МВФ виключно на умовах, які відповідають національним інтересам України, зазначив Ляшко.

У Радикальній партії негативно оцінюють і перспективи відкриття ринку землі. Ляшко зазначає, що багато європейських країн, які відмовилися від мораторію на її продаж, тепер шкодують про це. Обіцяє не допустити протягування антиукраїнських рішень у новому парламенті.