Фотограф Олена Білоус розповіла Gazeta.ua про новий тренд сімейних фотографів та про свою екстремальну фотосесію породіллі.

“Фотосесія пологів один із популярних напрямків серед фотографів. Але не усі готові публікувати фото. Взагалі, зйомка пологів дуже непередбачуваний процес. Може тривати і 2 години, а може й 22. І початись може у будь-який час, вдень чи уночі. Треба бути постійно на зв’язку, – ділиться Олена Білоус, – Обговорювали фотосесію з Оленою ще за 2 місяці до пологів. Це у неї треті. Чекали їх на початку червня. Але вона не дзвонила, тож думала, що вже народили та відмовились від фотосесії. Але пологи почались пізніше, на 42 тижні вагітності”.

Планували домашні пологи у 5 пологовому будинку у Києві. Сама породілля та фотограф їхали туди із сусіднього Вишгороду. За кермом сиділа Тамара, яка мала допомагати при пологах.

“Коли ми виїжджали, в Олени були перейми 10-13 хвилин. Ми їхали у пологовий разом із доулою (консультант та помічниця при пологах, – прим .ред.) Тамарою, яка мала ще одну клієнтку у тому ж самому пологовому будинку. Але у дорозі в Олени перейми стали частішими. Ми боялись, що вона народить у машині, бо потрапили у затор, – розповідає Білоус, – Вирішили виїхати на смугу громадського транспорту, аби привернути увагу поліцейських. І нам це вдалось . За 10 хвилин доїхали із поліцейським кортежем, як у голлівудських фільмах!”.

За годину після того, як Олену доставили у пологовий, у неї народилась дівчинка Аврора. Це вже її третя дитина.

“Подобається робити документальну фотозйомку, без прикрас та постановчих фото. За кордоном цінять документальне фото родини. Коли показують саме життя, як його бачать інші. Я навчалась такому підходу у США під час участі у проекті National Geographic. Мене запрошували як учасницю виставки кращих фото з України, – розповідає Олена Білоус, – Але у нас громадськість поки не готова приймати реалістичні фото пологів, де є кров, пуповина, не дуже приваблива новонароджена дитина, яку ще не обмили та не вдягнули у гарну сорочку”.

Щоб займатись фотографією потрібно у справу вкласти $5000. Основні витрати техніка. Щоб визначити вартість фотосесії, треба рахувати амортизацію обладнання та ціни конкурентів. За годину роботи фотограф робить близько 300 кадрів.