Ще у липні 2020 року нардепи Михайло Лаба і Анатолій Костюх зареєстрували проєкт закону №3613, який пропонує, зокрема, забороняти водити і забирати пів зарплати за несплату ЖКГ.

Як йдеться у пояснювальній записці, ухвалення документу нібито покращить фінансовий стан підприємств ЖКГ, які недоотримують кошти через борги споживачів і не можуть в повному обсязі надавати компослуги.

Автори проєкту стверджують, що хочуть захистити права сумлінних споживачів, адже через неплатників вони не можуть отримувати якісні послуги.

Журналісти Суспільного пояснюють, якщо цей законопроєкт ухвалять, то на боржників чекають санкції у вигляді заборони водити автомобіль, а поліція зможе забрати права, зупинивши громадянина прямо на дорозі.

Також боржникам автоматично вираховуватимуть до 50% зарплати, що прийшла на банківську картку; заборонять виїжджати за кордон; ходити на полювання та володіти вогнепальною зброєю; якщо сума велика, то можуть забрати житло.

Всі ці санкції загрожуватимуть тим громадянам, які мають борг понад три місяці і не оформили його реструктуризацію.

За словами голови Спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенко цей законопроєкт не розв’яже питання заборгованості.

Він ще неготовий, непродуманий. Заборонити людині їздити на машині, якщо у неї є заборгованість за житлово-комунальні послуги, на мою думку, — це маячня. Наприклад, людина втратила роботу і не може заплатити за комунальні послуги, але в неї є автомобіль, тому вона може стати водієм таксі. Що робить держава? Вона вводить законопроєкт, що громадянин не може собі заробити на життя, не має права працювати на своєму авто. Тобто він буде змушений продати транспорт і піти в службу зайнятості, щоб отримувати кошти від держави”, — пояснив експерт.

За його словами, реструктуризація — це добре, якщо проведена масова кампанія. При цьому кожен споживач повинен знайти свого постачальника ЖКГ і оформити її. Нині мільйони українців мають заборгованості, а отримати реструктуризацію в часи пандемії та карантину складно.

“Думаю, ми будемо жити в таких умовах ще до літа, а якщо завтра-післязавтра проголосують за цей законопроєкт, то людина не зможе оформити документи”, — вважає експерт.

Джерело: mukachevo.net