Виборчий кодекс з відкритими списками дуже важливий. Але ухвалити його вдалося випадково.

Таке переконання висловив позафракційний народний депутат Борислав Береза в кулуарах парламенту.

“Це взагалі випадковість. Вони перше читання пройшли дуже важко. Пам’ятаю ті 226 голосів. Бачив людей, які тоді проголосували, а зараз не голосують. Вони тоді казали: “Боже, що я зробив”, “Я не зрозумів”. Важливо порівняти, хто голосував тоді і не голосував сьогодні. БПП і “Народний фронт” не дали всіх голосів, які могли дати”, – сказав Береза.

“Головне, що зникла мажоритарка. Я як мажоритарник кажу: це зло. У мене на окрузі виступає Тарабарова, “Ляпіс Трубєцкой”, ремонтують за незрозумілі гроші під’їзди. А люди думають, що це не будуть відбивати з держбюджету? Якщо таке відбувається на мажоритарці, її потрібно знищувати”, – наголосив нардеп.

Сьогодні Верховна Рада у другому читанні ухвалила Виборчий кодекс. Понад 10 разів спікер Андрій Парубій ставив питання повернення до поправок на голосування. Парламентарі демонстрували неготовність підтримати документ. Однак у підсумку таки дали за нього 230 голосів.

Новий кодекс із 1 грудня 2023 року скасовує мажоритарку. Народних депутатів обиратимуть за відкритими партійними списками. Політична сила проходить до парламенту, якщо набирає 4% голосів.