Найтяжче Верховній Раді 8-го скликання давалися законопроекти про офіційну позицію України щодо відсічі збройній агресії та щодо окупованих територій.

Так 5-річну роботу Ради для Gazeta.ua коментує політолог Михайло Басараб.

Він зазначає, що причиною цього були не лише самі депутати, а й президент Петро Порошенко, оскільки він був головнокомандувачем. Відсіч агресії, захист територіальної цілісності, захист безпеки держави та громадян це компетенція президента.

“Я маю на увазі довге зволікання з ухваленням закону про тимчасово окуповані території, у якому визнано факт збройної агресії на Донбасі, у якому встановлено необхідність консолідованої претензії до Росії. Фактично цим законом покладено відповідальність на Росію за окупацію не лише Криму, а й Донбасу. Цей закон ухвалювався, на превеликий жаль, дуже довго. Законодавча діяльність, яка стосується відсічі агресії та формування державної позиції щодо окупованих територій, мабуть, була найслабшим місцем у роботі цього парламенту”, зазначив Басараб.

Попри численні зауваги, політолог називає 8-ме скликання “найпродуктивнішим, найкращим за всю історію України”.

“Верховна Рада 8-го скликання ухвалила без перебільшення історичні рішення, які стосувалися набуття безвізового режиму між Україною та Європейським Союзом, захисту української мови у ЗМІ; закон про державну мову. Комплекс рішень щодо декомунізації. Ця Рада ухвалила рішення, які передбачили створення антикорупційних органів, чого досі не було в Україні. Також низку рішень для торговельно-економічної інтеграції України до ЄC; інтеграції до НАТО”, вказує Басараб.

12 липня відбулося останнє пленарне засідання 10-ї сесії Верховної Ради VIII скликання. До 19 липня депутати працюють у комітетах.

21 липня в Україні пройдуть позачергові парламентські вибори, які ініціював президент Володимир Зеленський.