Голова правління НАК Укренерго Володимир Кудрицький повідомив, що енергосистема України вже пройшла найскладніший етап після масованої атаки з боку РФ. В усі області уже подана електроенергія, тому найближчими днями в Україні запровадять планові відключення світла, замість аварійних.

Про це пише “Главред”.

Як зазначив Кудрицький в ефірі телемарафону, енергосистема України знову поєднана з енергосистемою Євросоюзу. За його словами, усі три атомні станції, розташовані на неокупованій території, працюють.

“Через 1-2 дня вони вийдуть на свою нормальну планову потужність, і ми очікуємо, що можна вже буде перевести наших споживачів замість аварійних на планові графіки”, – розповів він.

Крім того, Кудрицький повідомив, що Укренерго наразі розробляє спеціальний механізм, щоб імпортувати електроенергію з Європи в Україну обсягом 500 мВт.

“Енергосистема Євросоюзу здатна допомогти нам у скрутний момент і вона це робить. Щодо комерційного імпорту – це технічно можливо. Укренерго забезпечує можливість такого імпорту обсягом 500 мВт і навіть 600 мВт. Потрібні спеціальні механізми для гарантування цього імпорту, оскільки ціна електроенергії у Європі вища, ніж в Україні, – сказав Кудрицький.

Він зауважив, що на загальних комерційних засадах в Україні навряд чи хтось захоче купувати електроенергію в Європі.