Верховна Рада не затвердила перенесення впровадження касових апаратів для низки груп підприємців на 2023 рік.

Про це пише “Главред”.

Нардепи провалили включення відповідного законопроекту до порядку денного, оскільки ініціативу підтримали тільки 102 парламентарія. Таким чином, касові апарати стануть обов’язковими для ФОПів 2-4 груп вже з 1 січня 2022 року.

Зокрема, у п’ятницю, 17 грудня, на засіданні нардепи розглядали документ за №6376, автори якого пропонували внести зміни до четвертого абзацу пункту 61 підрозділу 10 розділу ХХ Перехідні положення Податкового кодексу. Йдеться про заміну цифри 2022 на цифру 2023. Однак рішення не ухвалили.

Фізичні особи-підприємці, які є платниками єдиного податку 2-4 груп, які працюють у ритейлі, змушені будуть з 1 січня 2022 року використовувати касові апарати або програми реєстрації розрахункових операцій (РРО).

Під реєстратором розрахункових операцій (РРО) мається на увазі пристрій або програмно-технічний комплекс, який виконує фіскальні функції та реєструє розрахункові операції під час продажу товарів. Така програма є аналогом того ж касового апарату, але вже у вигляді спеціальної програми для персонального комп’ютера, планшета або смартфона.

Чеки з РРО реєструватимуться на сервері податкової за допомогою Інтернету. Підприємці зможуть самі вибирати, чим їм користуватися – класичними касовими апаратами або програмою.