У Києві відкрилась виставка артефактів, які було знайдено разом з легендарною золотою пектораллю скіфів під час розкопок у 1971 році. Виставка присвячена сторіччю інституту археології, який і займався пошуком “невивізної реліквії”.

Про це повідомляє “Сьогодні”.

Наконечники стріл, осколки броні і амфор, черепи тварин, прикраси і ножі – все це показують уперше, хоча артефакти було знайдено майже 40 років тому. Предмети, виявлені під час розкопок, в більшості непривабливі для колекціонерів, але вкрай важливі для вчених, адже дають розуміння історичного контексту, дозволяють припускати про побут і спосіб життя древніх скіфів, у яких не було писемності, і про життя яких ми знаємо завдяки працям античних істориків і сучасних археологів.

Важлива частина виставки відведена Борису Мозолевському – українському вченому, який очолював експедицію 1971 року, в ході якої і була знайдена скіфська пектораль. У невеликій залі зібрали предмети, що належали Мозолевському, і його праці, зокрема, оригінал опису нагрудної прикраси. Організатори підкреслюють: Мозолевський писав праці українською мовою, за що відчував тиск з боку радянської влади. На підтвердження цього експонують і машинописні тексти вченого українською мовою. Як розповідають організатори, Мозолевський використовував все багатство української мови, наприклад, називав осколки амфори “колотнянками”.

Проект “[НЕ] Відома Українська археологія” – результат спільної праці Інституту археології НАН України та державного історико-культурного заповідника “Стародавній Київ”. Виставка триватиме до 13 березня.

Читайте також:

На місці храму княжої доби під Києвом знайшли артефакти ХІІ століття

Німецька надійність: Кличко розповів, як будують Подільсько-Воскресенський міст (відео)