Президент РФ Володимир Путін заявляє про розблокування “зернової угоди” нібито після надання Україною “гарантій”. Однак наша країна ніяких нових зобов’язань не брала.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Facebook-сторінку речника МЗС Олега Ніколенка.

Так, Ніколенко відповів на заяву Путіна трьома важливими пунктами:

Україна не використовувала і не планувала використовувати “зерновий коридор” у військових цілях.
Українська сторона чітко дотримується положень “зернової угоди”.
Ніяких нових зобов‘язань, які виходили б за межі вже існуючих в зерновій угоді, наша держава не брала.
“Нагадаю, що в рамках цієї угоди сторони зобов‘язалися гарантувати безпечне та надійне середовище функціонування зернового коридору. Україна ніколи не наражала зерновий маршрут на небезпеку”, – підкреслив речник МЗС.

Він зазначив, Москва повернулася до зернової угоди завдяки активній дипломатії Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша та президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.

“У координації з Україною вони знайшли слова, які зрозумів Путін. Це була позиція сили, а не поступок”, – звернув увагу Ніколенко.

За його словами, повернення Росії до виконання своїх зобов‘язань в рамках зернової ініціативи яскраво ілюструє дієву формулу: сильна позиція + рішучі дії = результат.

“Ми вдячні ООН та Туреччині за лідерство задля відновлення функціонування зернового коридору, який відіграє важливу роль в забезпеченні глобальної продовольчої безпеки”, – додав Ніколенко.