Міністерство закордонних справ підготувало план жорстких дій у відповідь щодо Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) у зв’язку з рішенням асамблеї відновити повноваження Росії.

Про це сказав глава МЗС Павло Клімкін, який вчора заявив, що йде у “політичну відпустку”, повідомляють “УНН”.

“Ми погодили план дій, ми зараз радимося, як тактично його імплементувати. Наприклад, делегація ПАРЄ не має бути спостерігачем на цих виборах. Я вважаю, що нам треба переглянути, яким чином ми далі будемо брати участь у різних палатах ПАРЄ, є ще кілька ідей, які ми погодили. Це доволі комплексний план, який повинен стати реакцією, причому жорсткою і дуже послідовною, на ту “зраду”, яку Європа здійснила в контексті ПАРЄ”, – розповів Клімкін.

Також він заперечує, що відновлення повноважень РФ в ПАРЄ було частиною угоди зі звільнення 24 українських моряків.

“Це не пропорційно. Тобто, банально, ідея одне на інше розміняти – це не відповідає тій логіці, якою всі дотримувалися в ПАРЄ”.

І визнав, що в ПАРЄ обговорювалися різні варіанти звільнення моряків.

Парламентська асамблея Ради Європи вночі проти 25 червня підтримала резолюцію, яка змінює санкційний механізм. У цьому ж документі запрошують Росію повернутися до роботи у ПАРЄ без обмежень права голосу. 118 делегатів проголосували за, 62 – проти, ще 10 утрималися. Перед цим ПАРЄ відхилила понад 200 поправок, які підготувала українська делегація задля блокування повернення російської делегації до цієї організації.