Митрополита Переяславський і Вишневський Православної церкви України Олександр (Драбинко) та Генеральний консул України в Кракові Вячеслав Войнаровський зустрілися з директором Краківського музею – «Королівський замок на Вавелі — Державне зібрання мистецтва» проф. Анджеєм Бетлеєм.

Про це повідомляє Генеральне консульство України в Кракові, на яке посилається «Київ Медіа».

Під час бесіди з директором Бетлеєм обговорювалась низка питань щодо перспектив розвитку українсько-польських взаємин у культурно-мистецькій сфері (у т.ч. галузі сакральної творчості) й музейницькій справі, а також реалізації спільних проєктів.

Відвідуючи музей, Митрополит Олександр подарував «Королівському замку на Вавелі» факсимільне видання «Пересопницького Євангелія», що є всесвітньовідомою пам’яткою давньоукраїнської церковної писемності. Її текст є першим відомим перекладом із староболгарської та старословянської мов на середньовічну староукраїнську мову із поясненнями та покрайніми записами.

«Пересопницьке Євангеліє» є своєрідним клейнодом України, оскільки це невід’ємний атрибут у церемонії прийняття присяги новообраним Президентом України у Верховній Раді України. Факсимільне видання здійснено у 2008 році до 1020-річчя Хрещення Київської Русі і максимально відтворює оригінал за усіма параметрами.