Про це повідомляє Хрещатик.News з посиланням на благодійний фонд “Пацієнти України”.

Таким чином за замовлення міністерства держава заплатить з бюджету на 40% більше, ніж могла.

“Волонтери купують для українських лікарів костюми приблизно за 200 гривень, медзаклади в регіонах теж знаходять костюми захисту за 200-300 гривень. В тому ж ціновому діапазоні закуповувало і державне підприємство “Медичні закупівлі України”, яке знайшло костюми напряму в виробника по 245 гривень. Натомість МОЗ за ніч змінило закупівельні плани і збільшило ціну до 500 гривень за один костюм”, – зазначає директорка благодійного фонду “пацієнти України”  Інна Іваненко.

За словами директора Фонду, МОЗ відмовилось від закупівлі замовленої продукції вже після підписання договорів, постфактум змінивши умови тендеру. Таким чином міністерство перебрало на свій власний тендерний комітет всі закупівлі, а лікарі недоотримали 70 тис. захисних костюмів.

Фото: Пацієнти України

Інна Іваненко наголошує, що кожен п’ятий з інфікованих коронавірусом в Україні – це медик. Працівники медичних закладів катастрофічно незахищені. В міністерстві ж зазначають, що дорожчі костюми – якісніші.

“Якби МОЗ справді хотіло захистити медиків, то закупило б костюми захисту ще два місяці тому, то не блокувало б закупівлі ліків і обладнання, то ми не мали б сьогодні страшних цифр інфікованих лікарів. Але все це не так і МОЗ насправді опікується не лікарями, а поверненням тендерів часів Богатирьової, коли працювала точно така сама схема і 40% бюджетних коштів на тендерах дерибанили. Але цього разу ціною будуть ще й життя лікарів”, – заперечує голова благодійної організації  «100% Життя» Дмитро Шерембей.

Нагадаємо, АМКУ відкрив справу щодо подорожчання медичних масок в аптеках Києва та області.

Долучайтесь до нашого телеграм-каналу – читайте актуальні новини Києва!

Читайте також:

МОЗ просить подовжити карантин до 12 травня, але з пом’якшеннями (відео)

Лікарів регулярно тестуватимуть на коронавірус: МОЗ