Про це на своїй сторінці в Facebook розповів голова постійної комісії Київради з питань екологічної політики Костянтин Яловий.

«Мешканці Лівого берега Києва довго скаржились на викиди саме з «Енергії». Зараз впритул до заводу зведено житлові будинки та об’єкти соціальної інфраструктури. З вікон місцевих жителів пахне не вранішнім чистим повітрям, а смородом від небезпечного підприємства.
Нарешті цей час настав – на «Енергію» чекає масштабне оновлення», – зазначив Яловий.

За словами депутата встановлення системи хімочистки дозволить досягнути екологічних параметрів, що відповідатимуть європейським нормам. Обладнання нових газоочисних споруд буде розташовуватися на відкритому майданчику поруч з будівлею сміттєспалювального заводу.
З бюджету Києва у 2020-му на ці роботи витратили 218 мільйонів гривень. Загальна вартість проєкту – понад 700 мільйонів гривень.

Проте встановлення систем хімочистки не врятує киян від екологічно небезпечної «Енергії» вважає Костянтин Яловий. «Є моменти, на які влада просто закриває очі. На підприємстві немає ні сортувальної лінії, ні установок з переробки органічних решток у біогаз, хоча такі екологічно важливі об’єкти успішно зарекомендували себе в усьому світі», – говорить Яловий.

На думку депутата, існує два шляхи припинення екологічного лиха, що несе завод. Перший – комплексна модернізація підприємства зі створенням сортувальних потужностей, установок для продукування біогазу та сучасних фільтрів. Другий – закриття «Енергії» й створення такого ж комплексу, але поза межами столиці.

«В Екологічній стратегії Києва, яку за моєї ініціативи розробляють провідні науковці, передбачено будівництво нових сміттєпереробних заводів та закриття полігонів ТПВ», – резюмував він.

Нагадаємо, «Енергія» – переробляє 25% столичного сміття і трансформує його в опалення та гарячу воду для декількох сотень багатоповерхівок на Лівобережжі. Завод “Енергія” планують модернізувати і збудувати новий сучасний сміттєспалювальний завод.

Читайте також:

В Міненерго відповіли, чи будуть підвищувати тарифи для населення

Територію заводу Енергія продезінфікували з дрону (відео)