Міністерство культури, молоді та спорту України пояснило, які тези стануть основою законопроєкту про відповідальність ЗМІ за дезінформацію. Для цього експертна організація має визначати так званий індекс правдивості інформації. Такі ідеї представники Мінкульту озвучили під час брифінгу «Свобода слова, захист журналістів та інформаційного простору України від дезінформації» 15 листопада.

“Не можуть бути визначені дезінформацією оціночні й критичні судження, сатира. Відповідальність за дезінформацію має бути на підставі рішення суду, вона повинна бути такою, щоб людина або суб’єкт не захотів її поширювати”, – пояснив перший заступник міністра культури, молоді та спорту Анатолій Максимчук.

Індекс достовірності присвоюватиме незалежна самоврядна журналістська організація – на кшталт Global Disinformation Index та News Guard.

Нагадаємо, що голова Спілки журналістів прокоментував новий законопроєкт про медіа, який розробляють за наказом Володимира Зеленського. Сергій Томіленко вважає, що парламентарії зміщують акценти: замість безпеки журналістів обговорюють їх кримінальну відповідальність.

Читайте також:

У Мінкульті відхрестилися від Гримчака

Уряд створив комісію, яка наглядатиме за виконанням “мовного закону”