Після показу гучного серіалу “Чорнобиль” про одну з найбільших техногенних катастроф в історії людства та жорстоку радянську систему, у соцмережах заговорили про роль у подіях 30-річної давнини кума президента Росії Володимира Путіна Віктора Медведчука.

Медведчук був адвокатом директора ЧАЕС Віктора Брюханова, пише у Facebook активіст Автомайдану Катерина Кувіта.

Вона опублікувала кадри із судового процесу липня 1987 року.

“Молодий перспективний агент КДБ із посвідченням адвоката з рівнем допуска від КДБ настільки високий, що Медведчук допущений до матеріалів судового процесу по Чорнобильській аварії”, – написала Кувіта.

“Медведчук – адвокат гендиректора Чорнобильської АЕС. Ми б не мали цього фото якби не серіал HBO”, – пише історик Вахтанг Кіпіані.

Віктора Брюханова засудили до 10 років ув’язнення.

Сьогодні однією з причин аварії називають те, що у радянські часи реактор був неправильно спроектований і небезпечний. А персонал не був проінформований про небезпеки. Про це йшлося і у серіалі від британців.

Віктор Медведчук має юридичну освіту. На початку 1980-х був адвокатом від СРСР українських дисидентів в радянських судах, зокрема поета Василя Стуса. Поет на суді заявив, що не визнає себе винним, однак Медведчук прийняв сторону обвинувачення.