Мер Даугавпілса (Латвія) Андрейс Елксніньш заявив, що у війні Росії проти України “не буде переможців”.

Таку думку він висловив у програмі Delfi TV, опублікованій 6 листопада, у відповідь на запитання про надію на перемогу України, пише “Гордон”.

На наступне запитання, чи сподівається він на поразку та відступ російської армії, він повторив, що “у війні не буде переможців”. Коли журналістка запитала знову і заявила, що хоче з’ясувати його “людську позицію”, Елксніньш відповів, що це і є його позиція: “У війні не буде переможців, і це трагедія”.

Водночас він розповів, що Даугавпілс був місцем, де “шукали й шукають притулок багато українців”. Він наголосив, що серед них є жителі і Донецької, і Луганської областей. На що ведуча йому заявила, що називати “агресора агресором” так само важливо, як і “робити справи”. У відповідь Елксніньш сказав: “В Україні війна, це зрозуміло й очевидно, Росія веде війну не на території своєї країни, це очевидно”, – але не назвав РФ агресором.

Окрім того, на запитання, кому належить Крим, мер Даугавпілса заявив, що він є частиною Російської Федерації. Водночас про анексію територій чотирьох областей України він сказав, що зміг би відповісти “після глибшого аналізу”. Також він зазначив, що Європа і багато світових країн і після того, як засудили РФ за анексію, і надалі з нею співпрацюють.

Щодо відповідальності Росії за вбивства в Київській області, зокрема в Бучі, Елксніньш сказав: “За все, що сталося, Росія, Україна і США є беззаперечно відповідальними”. Мер Даугавпілса додав, що у ситуації “винні всі”, зокрема дипломатія. Він заявив: “Коли дипломати програють у дипломатії, діє армія. Так було завжди… І в цій ситуації сталася втрата дипломатії”.

Латвія – одна із країн, які послідовно допомагають і підтримують Україну від початку повномасштабного вторгнення РФ.