У Харкові повернули проспекту Петра Григоренка стару назву імені маршала Георгія Жукова. Відповідне рішення підписав мер міста Геннадій Кернес, 59 років. Перед цим його підтримали 59 місцевих депутатів. Проти були 13.

Це рішення суперечить закону, тому уряд України подав позов до суду про його скасування, а поліція Харкова відкрила кримінальне провадження про зловживання владою та службовим становищем.

 Перейменування проспекту це суто політична гра Кернеса. Із новою партією “Довіряй ділам” він іде на вибори у Верховну Раду. Таким чином вирішив стимулювати проросійський електорат, говорить юрист 43-річний Антон Зубков. Кернес не несе персональну відповідальності за таке рішення, бо його прийняла міська рада. Але він ініціатор, тому отримає всі політичні дивіденди. Хід продуманий і вдалий. Позови та кримінальні справи мера Харкова зовсім не страшать. Практика показує, що він добре почувається на судових засіданнях. Очевидно, відстоюватиме своє рішення і буде судова битва. Зараз важко сказати, чи взагалі повернеться проспекту назва Петра Григоренка.

За перейменування проспекту на честь радянського маршала Кернес агітував ще у травні. Він підтримав дві відповідні петиції, які зареєстрували на сайті міськради. Обидві набрали необхідну для розгляду кількість голосів.

Проспект перейменували 2016-го відповідно до закону про декомунізацію. Георгій Жуков 19421957 років обіймав посаду першого заступника народного комісара оборони, міністра оборони СРСР. Був членом президії Центрального комітету компартії.

Петро Григоренко радянський генерал-майор, який виступав за підтримку кримських татар та інших депортованих народів. Через правозахисну діяльність його розжалували у рядові, позбавили державних відзнак і відправили у табори.