Європу накрила хвиля аномальної спеки, внаслідок чого на континенті поширюються масштабні пожежі. Наслідком стихійних явищ може стати посилення продовольчої кризи, яка виникла у світі внаслідок збройної агресії рф проти України.

На цьому наголосив депутат Київської міської ради VIII скликання Костянтин Яловий.

Він розповів, що високі температури та сильні вітри у європейських країнах стали причиною виникнення масштабних пожеж на континенті.

Так, в Іспанії в межах гірського хребта Сьєрра-де-ла-Кулебра в провінції Самора пожежа знищила 30 тисяч гектарів лісу, зокрема, близько 600 квадратних метрів на території біосферного заповідника. Уряд оголосив цю територію зоною катастрофи. Пожежа також поставила під загрозу виживання найбільшої в Іспанії популяції вовків, що проживає в межах регіону.

У Греції на острові Евбея – другому за величиною у країні, лісова пожежа наблизилась впритул до житлових будинків. Через це мешканців села Кремастос довелось евакуювати.

У Німеччині неподалік від Берліна пожежа поширилась на близько 110 гектарів. Жителям 20 сіл дали наказ виїхати через близькість вогню.

У турецькому гірському регіоні Бордубет внаслідок пожежі постраждали близько 3 тисяч гектарів лісу. До гасіння вогню було залучено 2,5 тисяч пожежників, 45 вертольотів та 12 літаків. Близько 275 жителів регіону були евакуйовані через загрозу поширення вогню.

“Наслідки пожеж мають довгостроковий негативний вплив на довкілля. Крім зменшення чисельності популяцій рідкісних тварин та рослин, знижується якість грунту та умови природного відновлення рослинності. Сьогоднішня посуха та пожежі у Європі ще більше загострять продовольчу кризу у світі, викликану агресією рф”, – підкреслив Костянтин Яловий.

Він зауважив, що масштабні пожежі та аномальні температури стають нормою для Європи. Кліматологи прогнозують, що внаслідок глобального потепління періоди спеки почастішають та стануть тривалішими. Це, в свою чергу, спричинятиме катастрофічні для континенту стихійні явища.

“Україна також змушена боротися з наслідками сильної спеки. Днями ДСНС оголосила надзвичайний рівень пожежної небезпеки у південних, західних, більшості північних, Вінницькій, Дніпропетровській та Донецькій областях. Бойові дії ускладнюють ситуацію. Вибухи та обстріли стали ще однією причиною виникнення вогню. Так, ще на початку травня у Державному агентстві лісових ресурсів заявляли, що кількість пожеж у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року зросла у 2,6 разів”, – зазначив Костянтин Яловий.

За словами експерта, світ має робити все, аби попередити наслідки зміни клімату.

“Курс на перехід до відновлюваних джерел енергії, зелених технологій у виробництві, кліматичної модернізації усіх галузей економіки має стати основою розвитку кожної країни. На цих принципах базуватиметься і відновлення України після завершення воєнних дій”, – наголосив Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:

Популярні новини зараз

На залізничному вокзалі Білої Церкви дитина залізла на вагон — її уразило струмом, забрали до реанімації

У Києві правоохоронці затримали чоловіка, який жорстко побив охоронця супермаркету через зауваження

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

На Одеській трасі під Києвом навесні 2024 планують відкрити новий ТРЦ

Показати ще

За телефоном: +380 97 937 86 22.

Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.