Президент Еммануель Макрон у понеділок скликав міністрів уряду на кризову нараду. Напруженість посилилася за день до нового дня страйків і протестів проти його пенсійної реформи.

Про це УНН пише, посилаючись на AFP.

Майже через два тижні після того, як Макрон проштовхнув новий закон через парламент, використовуючи спеціальний стан, що дозволяє обійти будь-яке голосування, профспілки пообіцяли не припиняти масові протести, щоб змусити уряд відступити.

Вони закликали до ще одного великого дня дій у вівторок, 10-ї такої мобілізації з того часу, як у середині січня почалися протести проти спірного закону, який включає підвищення пенсійного віку з 62 до 64 років.

За словами паризького оператора громадського транспорту RATP, у вівторок рух метро та приміських поїздів буде сильно порушено. Управління цивільної авіації Франції наказало авіакомпаніям в аеропорту Орлі в Парижі, а також в аеропортах Марселя, Бордо та Тулузи скасувати 20% рейсів на вівторок та середу.

Макрон, чиї рейтинги схвалення в опитуваннях громадської думки на низькому рівні, заявив минулого тижня, що змирився з “непопулярністю”, пов’язаною з реформою.

Його прем’єр-міністр Елізабет Борн тим часом заявила, що хоча планів щодо скасування закону немає, вона готова до нового діалогу з профспілками. Починаючи з понеділка, Борн запланувала переговори на три тижні, у тому числі з членами парламенту, політичними партіями, місцевою владою та профспілками.

За словами джерел AFP, Борн має надати план консультацій президенту на зустрічі у понеділок, а потім передати його союзникам Макрона та членам кабінету.

Якщо профспілки ухвалять її пропозицію про переговори, очікується, що Борн запропонує нові заходи, покликані послабити вплив закону про пенсії.

Лоран Берже, голова помірної профспілки CFDT, який несподівано посів жорстку позицію щодо пенсійної реформи, заявив, що прийме пропозицію про переговори, але тільки в тому випадку, якщо реформу спочатку буде “відкладено убік”.

Лівий політик Жан-Люк Меланшон заявив у неділю, що є “дуже простий спосіб” повернутися до мирних відносин, а саме “скасувати закон”.

Представник уряду Олів’є Веран назвав Меланшона та його партію “спекулянтами гніву”, а депутат від партії “Зелені” Сандрін Руссо звинуватила Макрона та міністра внутрішніх справ Жеральда Дарманена у розпалюванні заворушень.

Рух протесту проти пенсійної реформи перетворився на найбільшу внутрішню кризу другого мандата Макрона, коли поліція та протестувальники регулярно стикаються у Парижі та інших містах з моменту примусового проведення реформи.

Популярні новини зараз

У столиці серйозний скандал через побиття хлопця у школі — дитині довелось робити операцію

Метро столиці купляє електрообладнання на випадок блекатів

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Вибухнув котел, господарі отримали опіки — поліція Київщини встановлює обставини

Показати ще

Минулого четверга, напередодні великого дня протесту, поліція повідомила про 457 арештів по всій Франції та поранення 441 поліцейського.