На своїй сторінці у Facebook лідер Радикальної партії Олег Ляшко привітав Сполучені Штати Америки з Днем незалежності, а також наголосив про необхідність посилення співпраці між Україною та США у військовій сфері.

“Сьогодні День незалежності Сполучених Штатів. Американців і справді є з чим вітати – у них потужна економіка, сильна армія і розвинута демократія, – розпочав Ляшко. – Понад двісті років тому вони почали свій шлях до успіху із того, що звільнились від зовнішнього правління і визначили власні цінності та свободи”.

Лідер РПЛ порівняв сторінки історії України та США, відмітивши, що українцям, які і американцям, доводиться боротися за своє майбутнє.

“Українська незалежність набагато молодша і для нас цей шлях тільки починається. Як і американцям колись, нам доводиться зі зброєю в руках відстоювати своє право вирішувати, як жити. Будапештський меморандум мав захистити Україну від агресії. Але реальних кроків на нашу підтримку від країн-підписантів меморандуму ми не побачили”, – зазначив Олег Ляшко.

Також Олег Ляшко відмітив, що зараз є дуже гострим питання необхідності посилення військової співпраці зі США, яке він ініціював ще у 2017 році. Саме тоді було ухвалено історичне Звернення до Конгресу США щодо безпекових гарантій, головною ідеєю якого – надання Україні статусу головного союзника поза НАТО та укладення двосторонньої оборонної угоди між Україною та США.

“Два роки тому я разом з командою розробив звернення до уряду США щодо укладення прямої двосторонньої військової угоди поза НАТО. Після ухвалення парламентом воно було направлено до США і зараз знаходиться на розгляді Конгресу. Зрозуміло, що у стані війни ми не можемо стати членами НАТО. А пряма угода зі США стане реальним інструментом для захисту України, як стала для Ізраїлю та інших країн. Сподіваюсь, найближчим часом ми укладемо цю угоду, а тоді виб’ємо агресора з Донбасу і Криму”, – підсумував Ляшко.

Нагадаємо, що Олег Ляшко проводить активну міжнародну діяльність. Нещодавно він жорстко розкритикував європейських політиків через повернення російської делегації до Парламентської асамблеї Ради Європи, назвавши це “страсбурзькою змовою” проти України. У своїй емоційній промові він іменував це крахом Ради Європи і зрадою принципів, на яких вона створювалася. Політик обурився, що в той час, коли українці проливають кров за свої території і за спокій Європи, європейці закривають очі на злочини Росії.