Народ Білорусі має взяти на себе відповідальність за безпеку своєї держави та навчитися її захищати зі зброєю в руках.

“За мир потрібно боротися в мирний час”, доки є така можливість, адже “в сучасній історії девальвується система міжнародних відносин, яка склалася”. “Якщо будемо мовчати за принципом “наша хата з краю” – завтра це все прийде в наш дім! А воно вже недалеко”, – заявив президент Олександр Лукашенко у промові з нагоди дня незалежності республіки, повідомляє ТСН.

Лукашенко наголосив, що “суверенітет і незалежність це найдорожчі речі”, котрі необхідно захищати. Він зауважив, що держава може попросити захисту в НАТО, але сам президент не хоче цього. Інший, на його думку, варіант просити захисту в Росії. “Є інший варіант. Він нам ближче. Ми недавно в такому варіанті існували. Братська, рідна нам Росія. Можемо вступити до складу Росії, попросити їх, щоб вони нас захищали. Ядерна парасолька, гіперзвукова зброя та інше… Можемо попросити і домовитися”, – заявив президент Білорусі.

Однак відразу ж він дав зрозуміти, що йому не до вподоби і такий варіант. “Я думаю, щонайменше, на перших порах, для нашого покоління вистачить. Гаразд там діти самі нехай розбираються потім. Захищатимуть нас. Ви хочете до складу Росії, щоб вона нас захистила? Ні. І я не хочу”, – наголосив Лукашенко. “Тоді залишається третій варіант: самі будемо захищати себе”, – констатував він.

Раніше повідомлялося, що Кремль висунув ультиматум білоруському президенту Олександру Лукашенку про ініціювання об’єднання з Росією. Якщо ж він відмовиться від злуки, то буде змушений запустити процедуру передачі влади наступнику своєму сину Віктору Лукашенку.