Відновлювана енергетика в Україні на сьогоднішній день виявилася в ситуації, коли рішення одного суду може повністю зупинити розвиток і зруйнувати цілу галузь. Про це сьогодні на прес-конференції в Києві заявила директор з розвитку “Української асоціації відновлюваної енергетики” Олена Колтик.

Вона зазначила, що виплати “зеленого” тарифу виробникам альтернативної електроенергії опинилися блоковані через рішення Окружного адміністративного суду Києва, який за позовом “Нікопольського заводу феросплавів” зупинив дію постанови НКРЕКУ №954 і №955. Даними рішеннями були встановлені тарифи для ДП “НЕК “Укренерго” на передачу електроенергії та послуги диспетчерського управління на друге півріччя 2019 року.

“Це рішення Окружного адміністративного суду Києва призводить до зупинки розвитку відновлюваної енергетики в Україні, порушення зобов’язань перед міжнародними інвесторами і кредиторами. Крім того, якщо криза не буде вирішена, це спровокує міжнародні позови до держави Україна через невиконання взятих на себе зобов’язань”, – сказала Колтик.

Директор з розвитку УАВЕ підкреслила, що раніше всі асоціації “зеленої” енергетики неодноразово виступали за перенесення запуску нового ринку е/е через технічні, організаційні та фінансові ризики, які не усунули до дати впровадження реформи.

“А тепер ми бачимо реальні проблеми через введення неготової реформи. У галузь відновлюваної енергетики за останні 5 років вкладено 2,5 млрд євро. Більшість з об’єктів отримували кредити у вітчизняних або міжнародних фінансових установ. Невиплати “зеленого” тарифу приведуть до зупинки будівництва нових об’єктів і порушення зобов’язань перед фінансовими інститутами”, – пояснила директор УАВЕ.

У свою чергу заступник директора з операційної діяльності “Укренерго” Володимир Кудрицький уточнив, що діючий тариф, який був встановлений регулятором і підкріпленим рішенням Окружного адмінсуду, не враховує запуск нового ринку е/е і “покриває тільки власні операційні витрати компаній, але не покриває системні послуги, які з’явилися в зоні відповідальності “Укренерго” з 1 липня”.

“Відповідно, станом на третій квартал 2019 року в нас розрахунковий дефіцит на компенсацію виробникам альтернативної енергетики становить близько 6,2 мільярда гривень”, – сказав він, підтвердивши, що ринку “зеленої” е/е і виробникам це завдає значної шкоди.

На думку О. Колтик, тимчасове рішення проблемної ситуації може полягати в терміновому ухваленні повторного рішення НКРЕКУ про призначення тарифів для “Укренерго” на передачу електроенергії та послуги диспетчерського управління.

Також вона повідомила, що буде подана апеляція на скандальне рішення Окружного адміністративного суду Києва.

Причому до позовної заяви в якості третіх сторін готові приєднатися крім УАВЕ ще й Біоенергетична асоціація України, Союз Активних Споживачів та Просьюмерів, Українська водна рада (представники цих об’єднань теж були присутні на спільній прес-конференції).

Як відомо, в Україні з 1 липня почав працювати новий ринок електроенергії. А 3 липня президент Володимир Зеленський на зустрічі з представниками бізнесу та ділових кіл в канадському Торонто заявив про те, що на сьогоднішній день в Україні існують кращі в світі умови для інвестування в зелену енергетику.