У четвер, 18 листопада на сесії Київради депутати провалили голосування за Екологічну стратегію Києва до 2030 року.

Про це написав на своїй сторінці в Facebook ініціатор створення Екостратегії, депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

За його словами, сьогодні Київрада відмовила столиці в екологічному майбутньому. На засіданні сесії перед голосуванням за проект Екологічної стратегії Києва до 2030 року в цілому, представники багатьох фракцій покинули залу засідань. Не зважаючи на те, що депутати, які залишились голосували “за”, кількості голосів не вистачило для ухвалення рішення (53 голоси).

«Нагадаю, текст стратегії було презентовано ще у травні цього року. Тоді ж Екостратегія була зареєстрована як громадська ініціатива, щоб потрапити на розгляд депутатів Київської міської ради. З незрозумілих причин, влада почала блокувати розгляд документу. Лише 23 вересня на сесії Київради Екостратегію ухвалили за основу», – сказав Костянтин Яловий.

Як розповів Яловий, сьогодні документ мали голосувати в цілому. Але проект рішення не набрав достатньої кількості голосів. На думку ініціатора створення Екостратегії, більшість представників Київської ради проігнорували думку киян та відхилили найбільш фаховий стратегічний документ, який вперше за багато років мав визначити принципи екологічної політики міста.

«Проте ми не збираємося мовчки погоджуватися з таким байдужим та цинічним ставленням київських депутатів до громади та її потреб. Обіцяю, що будемо вимагати розгляду Екологічної стратегії Києва на наступному засіданні сесії. Наша стратегія вигідно відрізняється від інших програмних документів столиці, тому за неї варто поборотися», – сказав політик.

Як зазначив Костянтин Яловий, особливість Екостратегії Києва у тому, що насамперед – це документ, створений з ініціативи киян і за їх участі. Він не лише визначає головні екологічні проблеми міста, але й пропонує механізми їх вирішення. При розробці стратегії використовувалися рекомендації Інституту Світових Ресурсів і Європейського банку реконструкції та розвитку. За висновками міжнародних експертів, документ відповідає Цілям сталого розвитку ООН та стратегії екологічної політики України. Але більшість депутатів Київради вирішили, що місту не потрібна обґрунтована стратегія, яка враховує думку киян щодо екологічного майбутнього Києва, – підсумував Яловий.

«Варто додати що до цього на сесії розглядали земельні питання, зокрема про виділення ділянок під забудову. Під час голосування цих питань депутатів було помітно більше. Очевидно, що питання екологічних умов, в яких живемо ми та наші діти, цікавлять депутатів менше ніж розподіл столичної землі, адже коли перейшли до екології багато хто пішов із зали», – відзначив Костянтин Яловий.

На своїй сторінці він також опублікував поіменний список голосування по Екостратегії.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.