Вперше в історії столиці програмний документ розвитку міста розробили й запропонували не чиновники, а самі мешканці Києва.

Про те, як створювали Екологічну стратегію Києва 2030 розповів на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

«Сьогодні, коли Екологічна стратегія Києва 2030 вже готова, хочеться пригадати, як все починалося. Переглядаю минулорічні посилання і фотографії – і сам дивуюся – як багато роботи вдалося зробити нашій команді», – сказав Костянтин Яловий.

За його словами, до роботи над стратегією було запрошено усіх охочих. Для початку роботи учасники обговорення Екостратегії заповнили онлайн-анкети, щоб сформувати робочі групи, кожна з яких мала працювати за окремим напрямком.

Як зазначив політик, у засіданнях робочих груп взяло участь більш як 100 киян. Робота відбувалася за методикою, яка нагадує сучасний освітній тренінг. Робота проводилась в три етапи, під час яких всі учасники отримували однакові завдання: визначити актуальні питання по заданій темі, оцінити, що в цій сфері відбувається зараз, сформулювати, що потрібно зробити, щоб поліпшити ситуацію, і як цього можна досягти.

На першому етапі учасники робочих груп визначали головні цілі за своїми темами – найважливіше, що треба змінити у напрямках чистого повітря та чистої енергії, чистої води, зелених зон та біорізноманіття, розумного управління відходами. Після цього у робочих групах визначали методи досягнення цілей, та що важливо – індикатори успіху, за якими можна буде визначати, наскільки вдало працює стратегія.

«Взагалі, наша екологічна стратегія цікава тим, що на відміну від інших програмних документів столиці, її основи вперше розробили не чиновники, а самі мешканці столиці», – заявив Костянтин Яловий.

Як пояснив Яловий, пропозиції та вимоги громадських активістів, екологів, вчених і просто небайдужих жителів щодо того, якою має бути екологічна стратегія, проаналізували і звели в один документ експерти – фахівці профільних організацій.

«Нам вдалося створити повноцінну стратегію, де усі ідеї громади представлені максимально зручно для міської влади. Наступним етапом має стати ухвалення стратегії депутатами Київради. Зі свого боку ми зробили усе можливе, щоб київська влада могла реалізувати ці ідеї, виходячи зі своєї компетенції, а також максимально спростили механізм вирішення питань на зразок того, хто саме і в які терміни буде втілювати пропозиції в життя, і яка нормативна база стане основою для цього», – розповів Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.