Є кілька резонів для того, щоб перенести столицю. Але зараз це не на часі. Про це кореспонденту Gazeta.ua сказав політолог і філософ Максим Розумний, коментуючи озвучені недавно ініціативи президента перенести столицю в інше місто України.

Столиці, як правило, переносять не в кризові часи, а тоді, коли держава набуває сили, отримує значні ресурси і починає впорядковувати свій простір. Назарбаєв переносив столицю в період розквіту своєї влади. А у нас, коли дуже непевна ситуація політична, коли дуже мало ресурсів у державній скарбниці, переносити столицю не час.

Називають суму в три мільярди доларів.

Це для початку. Має ще й уся транспортна інфраструктура бути переорієнтована. З іншого боку, це може дати розвиток і робочі місця іншому регіону.

Присутність адміністративних органів влади у великих містах робить життя незручним. Коли ж із міста вилучається адміністративна складова, відразу вивільняється дуже багато простору для вкладення грошей

Який резони перенесення столиці бачите?

Казахстан відмовився від Алма-Ати в ролі столиці, Бразилія – від Ріо-де-Жанейро, Сполучені Штати – від Нью-Йорка, тому що присутність адміністративних органів влади у великих містах робить життя незручним. Не лише про кортежі мова. Якщо місто економічно розвивається, як той самий Нью-Йорк, публічний простір стає дуже тісний, і його вартість зростає. Коли ж із міста вилучається адміністративна складова, відразу вивільняється дуже багато простору для вкладення грошей. Оці всі залишки різноманітних церемоніалів до певної міри паралізують життя великого міста.

Де б ви хотіли бачити столицю України?

Поки що її не варто переносити з Києва, тому що столиця є одним з державних символів. У час, коли ще відбувається становлення України, і багато людей досі сумніваються в тому, що український народ має право на свою державність, орієнтація на Київ як на столицю необхідна. Зараз зберігати столичний статус Києва це значною мірою зберігати незалежність української держави. Тому поки що я б цим не ризикував.

Зараз зберігати столичний статус Києва це значною мірою зберігати незалежність української держави. Тому поки що я б цим не ризикував

З іншого боку, у 2014 році загроза російського вторгнення була дуже реальною. Київ, який знаходиться з північного сходу в межах одноденного танкового маршу від кордонів, був би в реальній небезпеці. Вигідніше тоді було б столиці розташовуватися десь південніше, щоб мати глибину оборони, на південній Київщині-північній Черкащині, у тому краю, де колись Богдан Хмельницький столиці тримав.

Чи західніше?

Якщо столицю відсунути далі на Захід, це може спричинити відокремлення українського сходу. А нам потрібно всі наші землі тримати в хорошій комунікації.

Популярні новини зараз

На Київщині затримали «крота» російської розвідки, який під виглядом капелана намагався шпигувати за українськими десантниками

У реабілітації українських ветеранів допомагають коні з ранчо на Київщині

У столиці планують присвоїти звання "почесного громадянина Києва" колишньому Головнокомандувачу Залужному

На Одеській трасі під Києвом навесні 2024 планують відкрити новий ТРЦ

Показати ще

Інтерв’ю з Максимом Розумним читайте в журналі Країна.

Ідея Володимира Зеленського про перенесення президентської адміністрації з Банкової правильна. Так вважає екс-президент Грузії Міхеіл Саакашвілі.

“Я вважаю, що адміністративний центр взагалі потрібно перенести з центру Києва в чисте поле в географічний центр країни, наприклад, місто Шпола Черкаської області. Витрати можна покрити продажем адміністративних будівель на аукціоні, а в довгостроковій перспективі країна виграє і фінансово і політично. У виграші будуть і кияни, в яких частково розвантажиться центр міста”, написав Саакашвілі на своїй сторінці у “Фейсбук”.