Голова Херсонської обласної Військової адміністрації Олександр Прокудін зробив нову заяву про ситуацію в регіоні, яка склалася в результаті підриву росіянами Каховської ГЕС.

Під час брифінгу він повідомив, що зараз рівень води в Херсоні піднявся на два метри, а критичний момент настане через 24 години, пише “Главред”.

Він зазначив, що якщо гребля буде повністю зруйнована, рівень води підніметься на п’ять метрів.

“Станом на зараз ми бачимо лише один критичний момент. Це мікрорайон Острів міста Херсона, де в даний час евакуйовано понад 800 осіб. Також є один населений пункт у Тягинській громаді, це село Тягинка, де мали евакуювати 20 осіб. Але вони внутрішньо переміщені особи, не хочуть зараз їхати. Лише 6 людей погодилися на евакуацію. 20 будинків там підтоплено. І село Бургунка, одна вулиця, там теж люди ВПО”, – розповів голова Херсонської ОВА на брифінгу, передає ТСН.

За його словами, зараз всі служби працюють над тим, щоб уникнути мародерства в регіоні. Для цього на вулиці вийшли патрульні поліцейські, волонтери та співробітники ДСНС.

“Зараз ми бачимо підвищення рівня води в місті Херсоні, близько двох метрів. Орієнтовно, ця межа може підвищитися ще на метр. Тобто плюс три метри-максимальне, що може статися при такому витоку води. Експерти прогнозують “критичний момент” підняття рівня води через 24 години”, – повідомив Прокудін.

За словами глави ОВА, після цього вода піде в Лиман і море, ситуація покращуватиметься.

“Є загроза більшого підмиву гідростанції. Якщо це станеться, то буде зруйнована дамба і близько години ми можемо побачити в Херсоні ще плюс три метри підвищення рівня води (в цілому плюс п’ять метрів — ред.) і це вже критична ситуація. На даний момент такої ситуації немає. Це найгірший варіант, який може бути”, – пояснив Прокудін.