Росія відпустить захоплених українських моряків після того, як тих засудять. Про це Міністерство закордонних справ РФ написало в дипломатичній ноті, що прислали до України 26 червня.

 Росіяни намагаються змусити нас визнати судове переслідування за перетин кордону. Щоб ми таким чином опосередковано визнали окупацію Криму, каже міністр закордонних справ України Павло Клімкін, 51 рік. Так не буде. Росія має негайно виконати рішення Міжнародного трибуналу звільнити українських моряків і кораблі.

Українські дипломати у відповідь заявили, що пропозиція РФ загострює суперечку між Україною та Росією щодо імунітетів військових кораблів. Поінформували Міжнародний трибунал ООН із морського права про відмову відпустити бранців.

Відповіддю Клімкіна обурився президент Володимир Зеленський. Звинуватив міністра в саботуванні спроби звільнити моряків. Зажадав його звільнення на найближчій сесії Верховної Ради.

Торік 25 листопада прикордонні кораблі Росії в районі Керченської протоки обстріляли й захопили три українські військові кораблі, що переходили з порту в Одесі до Маріуполя. Захопили 24 моряків. Звинуватили їх у незаконному перетині кордону. Українці вимагають ставитися до них як до військовополонених.