Запуск ринку землі принесе Україні додаткові 3% ВВП.

Про це сказав міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов в ефірі програми “Свобода слова” на ICTV.

“За нашими оцінками, якщо відбудеться ринок землі, він приноситиме від 1-2% додаткового економічного зростання у перші роки. Це означає більше економічного добробуту. Більше податків. І 3 – 3,5% – у майбутні роки.

Якщо ринок не відбудеться, то ми себе грабуємо. Грабуємо себе від економічного зростання. І коли задаємо собі питання: “Чому ми бідні порівнянно з іншими країнами?”, ми знаємо на нього відповідь. Також через те, що ми відтерміновуємо запуск ринку, який потрібен”, – заявив урядовець.

“Більш конкретно, щоб було зрозуміло. Яка мені вигода від того, що буде ринок землі? Якщо я живу в селі, змінюються податки. Якщо зростає ціна оренди чи землі – зростають податки, надходження в село. Зростає можливість робити проекти, щось будувати в селі. Ми ж не хочемо продати землю, ми хочемо роздати її в громади, щоб та заробила 2 рази. Перший – через продаж. Другий – через податки”, – пояснив Милованов.

Уряд запустить систему, яка моніторитиме та перевірятиме покупців і продавців земельних ділянок. Про це заявили в Кабміні.