Конституційний суд визнав законним указ президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради.

Рішення ухвалили 20 червня. “За” проголосували 11 суддів КС, “проти” 5. Ідеться, що в Україні виник конституційний конфлікт між президентом і Верховною Радою щодо підстав дострокового припинення повноважень парламенту. А оскільки єдиним джерелом влади є народ, тому розв’язання цього конфлікту має вирішитися на виборах. Вони відбудуться 21 липня.

Рішення КС обов’язкове, остаточне і не може бути оскаржене.

 Новообрана Верховна Рада буде легітимною. Це питання зняв Конституційний суд, говорить експерт із конституційного права Богдан Бондаренко, 24 роки.

 Розпускати парламент можна з трьох причин не сформували уряд, не зібралися 30 днів на засідання і коли немає коаліції. Але в Основному законі не прописано порядок роботи коаліції за яких умов вважати, що вона розпалася. Якщо Рада не врегулює цього питання, будь-який президент зможе відправити її у відставку, коли захоче. Суд мав зобов’язати парламент заповнити цю законодавчу прогалину. Але не зробив.

КС не розглядає питання: є коаліція чи немає. Їх питали: чи конституційний указ президента. А вони сказали, що нічого не будуть вирішувати і всі йдемо на перевибори. Політичну кризу можна вирішувати на перевиборах. Але коли стоїть питання конституційності чи неконституційності указу, то це має вирішувати КС, а не народ. Думкою населення можна маніпулювати. Зараз часто так і роблять. Переживаємо складний період для прямої демократії. І у світі також.