Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження за позовом лідера Комуністичної партії України (КПУ) Петра Симоненка і Компартії проти Міністерства юстиції України.

Позивачі просять суд скасувати наказ Мін’юсту від 23 липня 2015 року. Ним затвердили правовий висновок комісії про невідповідність діяльності, найменування та символіки КПУ вимогам закону про декомунізацію, повідомляє прес-служба суду.

Позов подали у липні поточного року. Справу розглядатимуть без виклику сторін.

П’ятий президент України Петро Порошенко підписав закон про декомунізацію 15 травня 2015 року. У липні того ж року міністр юстиції Павло Петренко анулював статус і права Компартії України, Компартії (оновленої), та Компартії України робітників і селян.

“Після прийняття законів була створена незалежна комісія, яка протягом місяця проводила перевірку на відповідність 3 комуністичних партій в Україні – КПУ, Компартія (оновлена) і Комуністична партія України робітників і селян. На основі висновків комісії я підписав 3 накази, які визначають, що компартії України, зокрема, в своїй діяльності, в найменуванні, в символіці, статуті та програмі не відповідають вимогам ч.2 ст.3 закону “Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тота літарного режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки”, – заявив тоді Петренко.

Пакет законів про засудження комуністичного і нацистського тоталітарних режимів ухвалила Верховна Рада 9 квітня 2015 року. Документи забороняли радянську символіку, засуджували режими, відкривали архіви радянських спецслужб та визнали борцями за незалежність України Українську повстанську армію.