Звільнений політв’язень Микола Карпюк хоче прожити подальше життя “з максимальною користю для України”. Також Карпюк розповів про тортури в російських в’язницях.

“Мені не так багато залишилося”, – поскаржився Микола Карпюк та підкреслив, що хоче “жити з максимальною користю і ефектом для України”, сказав журналістам відразу після того, як українські бранці 7 вересня прибули в Україну

Після цього Карпюк прокоментував кілька важливих тем. Наприклад, політичну ситуацію в Україні: “Відбувається зміна поколінь в українській владі. Тут потрібні терпіння і любов”. Але найважче було говорити про спогади про полон.

Бранець Кремля розповів наступне: “У Владикавказі … Кого-то виводять, починають закривати йому голову кульком … Скрегіт скотча … Людину вивозять на тортури. А потім привозять в сусідню камеру, і звукоізоляція там дуже паршива. Прив’язують наручниками, ставлять на коліна … І цей крик мента: “На коліна! Не спати! “А той бідолаха стогне, просить: “Дайте мені папір, я напишу все, що від мене потрібно. Дайте мені поспати просто “. Ось найстрашніше, я це не забуду ніколи”.

Чотири ночі вивозили мене. Підключали електричний струм … Але коли сам переносиш – це одна справа. А коли чуєш, як знущаються над іншими – набагато складніше, – згадав Карпюк.

Миколу Карпюка разом зі Станіславом Кліхом засудили в Росії в 2016 році до 22,5 і 20 років відповідно. Звинуватили їх у вбивствах росіян в Чечні в 90-х. І Кліх, і Карпюк в суді заявили, що свідчення у них вибивали під тортурами і погрозами розправи над сім’єю. Але свою провину не визнали.